Klasyczny farsz do pierogów i uszek z kapustą i grzybami. Obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Prosty do przygotowania, tradycyjny farsz.
Składniki:
Farsz:
- 400 g kapusty kiszonej (może być taka z marchewką)
- 400 g pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz czarny
Robiąc farsz z kilograma kapusty można trochę zmniejszyć ilość pieczarek, a dodać 20 g suszonych grzybów. Farsz smakuje jeszcze bardziej grzybowo. Należy je wówczas namoczyć godzinę wcześniej w ciepłej wodzie. Odcedzić, pokroić i smażyć razem z pieczarkami.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko
- ok. 2/3 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną zalać 250 ml wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Odcedzić. Pokroić.
400 g pieczarek oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
1 cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła. Dodać pieczarki. Smażyć aż odparuje woda.
Dodać kapustę. Smażyć jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz wystudzić.
W dużej misce umieścić mąkę, sól, olej i żółtko. Przemieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę. Zagniatać ciasto. Gdy już zaczyna formować się w kulę, przenieść je na stolnicę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć, aby odpoczęło 10-15 minut.
Odrywać kawałki ciasta, a następnie cienko rozwałkować, grubość ok. 1 mm.
Za pomocą kubka lub obręczy odciskać kółka. Na każdym umieścić łyżkę farszu. Skleić pierożka.
Pierogi gotować porcjami, w dużej ilości osolonego wrzątku. Do gotującej wody można dodać 2 łyżki oleju. Wówczas ugotowane pierogi nie będą się ze sobą sklejały. Od wypłynięcia pierogów gotować ok. 5 min. w zależności od grubości ciasta.