pierogi z kapustą i pieczarkami
Boże Narodzenie pierogi i kluski wegetariańskie WYTRAWNIE

Pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapustą i grzybami
pierogi z kapustą i grzybami

Klasyczny farsz do pierogów i uszek z kapustą i grzybami. Obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Prosty do przygotowania, tradycyjny farsz.

Składniki:

Farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej (może być taka z marchewką)
  • 400 g pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny

Robiąc farsz z kilograma kapusty można trochę zmniejszyć ilość pieczarek, a dodać 20 g suszonych grzybów. Farsz smakuje jeszcze bardziej grzybowo. Należy je wówczas namoczyć godzinę wcześniej w ciepłej wodzie. Odcedzić, pokroić i smażyć razem z pieczarkami.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • ok. 2/3 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną zalać 250 ml wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Odcedzić. Pokroić.

400 g pieczarek oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

1 cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła. Dodać pieczarki. Smażyć aż odparuje woda.
Dodać kapustę. Smażyć jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz wystudzić.

farsz z kapustą i grzybami

W dużej misce umieścić mąkę, sól, olej i żółtko. Przemieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę. Zagniatać ciasto. Gdy już zaczyna formować się w kulę, przenieść je na stolnicę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć, aby odpoczęło 10-15 minut.
Odrywać kawałki ciasta, a następnie cienko rozwałkować, grubość ok. 1 mm.
Za pomocą kubka lub obręczy odciskać kółka. Na każdym umieścić łyżkę farszu. Skleić pierożka.

pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi gotować porcjami, w dużej ilości osolonego wrzątku. Do gotującej wody można dodać 2 łyżki oleju. Wówczas ugotowane pierogi nie będą się ze sobą sklejały. Od wypłynięcia pierogów gotować ok. 5 min. w zależności od grubości ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *