To naprawdę bardzo szybkie i proste do wykonania ciasto. Biszkopt jest bardzo delikatny i mięciutki. Krem bardzo lekki, a do tego orzeźwiające pestki granatu oraz borówka.
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
Biszkopt:
- 2 jajka rozm. L
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 40 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Krem:
- 200-250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietanki 30-36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- 1 granat
- 100 g borówki
opcjonalnie do nasączenia biszkoptu:
- 2 łyżki alkoholu (może być likier, wódka lub owocowa nalewka) + łyżka soku z cytryny + 2 łyżki cukru pudru- należy go pominąć jeżeli korzystacie ze słodkiego likieru. Może być też sam sok z cytryny z wodą, wówczas należy posłodzić do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując na dużych obrotach. Piana musi być sztywna.
3. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju i mleka. Wymieszać delikatnie łyżką lub silikonową łopatką.
4. Dodawać porcjami przesianą mąkę, delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Jeżeli nie macie wprawy, i macie obawę, że biszkopt wam nie wyjdzie, to przed dodaniem mąki, można do niej wmieszać 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Ja zawszę robię bez proszku i wychodzi świetnie. Ważne jest długie ubijanie piany, aby była właściwie napowietrzona.
5. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką. Włożyć na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 13-15 minut. Biszkopt musi mieć złocisty kolor, a po wbiciu drewnianego patyczka, musi być on suchy. Wystudzić.
6. Śmietankę ubić na dosyć sztywno. Dodać cukier puder, oraz ser mascarpone. Krótko zmiksować do połączenia. Krem wyłożyć na wystudzony, lekko nasączony ponczem biszkopt.
7. Na wierzchu wyłożyć pestki granatu oraz borówkę.