To naprawdę niezwykle pyszny sernik! Smak likieru o smaku Advocat i sera twarogowego komponuje się rewelacyjne. To absolutnie jeden z najlepszych serników jaki kiedykolwiek jadłam. Niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach.
Składniki (tortownica 24 cm):
Spód:
- 150 g maślanych herbatników
- 60 g masła
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka (President, Piątnica)
- 200 ml likieru Advocaat
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 27 g.)
- 4 jajka rozm. L
- 170 g cukru
- 100 g białej czekolady
Dekoracja:
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać roztopione masło. Dobrze wymieszać. Powstałą masą wyłożyć ciasteczkowy spód. Dobrze go ugnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, likier, oraz przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną (aby nie było grudek). Dodać także roztopioną białą czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Możliwie najkrócej, aby nie napowietrzyć masy. Wylać ją na ciasteczkowy spód. Jest dosyć rzadka.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (grzanie góra-dół). Piec ok. 1 h i 15-20 minut. Pozostawić go do wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sernik nie urósł, ani nie opadł. Ma idealną powierzchnię. Wystudzony sernik włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Krem do dekoracji: Śmietankę podgrzać, aby była gorąca. Nie gotować. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać do całowitego rozpuszczenia. W razie potrzeby odrobinę podgrzać. Wystudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej 1- 2 godziny. Najlepiej całą noc, tak jak sernik. Ubić na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskać dowolne dekoracje.
Gotowy sernik przechowywać w lodówce.
Sernik pieczony po raz kolejny, polany polewą z białej czekolady (100 g białej czekolady i 40 ml śmietanki 30%):