Ciasto owocowa chmurka, to moja wariacja znanej dobrze malinowej chmurki. Ciasto czterowarstwowe. Delikatny biszkopt, następnie pokaźna warstwa owocowego musu z truskawkami, krem ze śmietanki i mascarpone, a na wierzchu delikatna, lekko chrupiąca warstwa bezy. Ciasto bezapelacyjnie obłędnie pyszne!
Składniki (blaszka ok. 22×30 cm):
Biszkopt:
- 3 jajka rozm. L
- 60 g cukru
- 10 g cukru z wanilią
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka mleka
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
- 800 g truskawek (mogą być mrożone)
- cukier do smaku
- 15 g żelatyny
- kilka łyżek wody
Krem śmietankowy:
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 200 g sera mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
Beza:
- 3 białka rozm. L
- szczypta soli
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami, po łyżce cukier, wymieszany z cukrem z wanilią, cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. Dodawać pojedynczo żółtka. Dodać olej, sok z cytryny oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Dno blachy o wymiarach 22 x 30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć biszkopt. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez ok. 12-15 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Po przestudzeniu wyjąć z blachy.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując, aż do wykończenia cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Krótko zmiksować. Blachę, w której wcześniej był pieczony biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć bezę. Piec w 130-140 stopniach około godzinę.
3. 600 g truskawek przełożyć do garneczka (pozostałe 200 g będzie potrzebne później), dodać cukier. Gotować aż się rozpadną. Zblendować. Żelatynę namoczyć w wodzie. Odstawić na 5 minut. Dodać do gorącego musu z truskawek, nie gotować. Mieszać aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.
4. Śmietankę ubić mikserem na dosyć sztywno. Dodać mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować do połączenia składników. Włożyć do lodówki.
5. Na wystudzony biszkopt wyłożyć pozostałe 200 g truskawek (mogą być zmrożone). Wyłożyć lekko tężejący mus truskawkowy. Włożyć do lodówki na 15 minut. Wyłożyć krem. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Gotowe ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce.