Sernik Izaura to sernik na murzynku. Jest to połączenie czekoladowego ciasta i pysznego sernika. Idealne świąteczne ciasto. Jest dosyć pracochłonne, ale warto.
Składniki (blacha ok. 22 x 33 cm):
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
- 190 g drobnego cukru (1 szklanka)
- 25 g kakao (3 kopiaste łyżki)
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 200 g masła
- 4 jajka rozm L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka rozm. L
- 190 g cukru
- 100 g masła
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- 2 łyżki pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
- szczypta soli
dodatkowo: 100 g czekolady (mleczna lub ciemna) oraz 25 g śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
- Ciasto: W garnku roztopić masło, dodać cukier. Podgrzewając, mieszać do rozpuszczenia. Jeżeli całkowicie się nie rozpuści to nic nie szkodzi. Odstawić do wystudzenia.
- Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
- W osobnej misce, do masła dodać żółtka jaj. Zmiksować. Dodać pastę waniliową. Dodać także mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować lub wymieszać łyżką lub łopatką. Na koniec w 2 porcjach dodać pianę z białek. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką.
- Masa twarogowa: Białka jaj ubić ze szczyptą soli. Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać pojedynczo żółtka, po każdym miksować. Porcjami dodać twaróg oraz proszek budyniowy. Miksować do połączenia. Dodać pianę z białek. Wymieszać łyżką lub łopatką.
- Dużą blachę o wymiarach ok. 22cm x 30 cm. wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyłożyć 3/4 czekoladowego ciasta. Następnie wyłożyć masę serową. Na wierzch, w kilku miejscach wyłożyć pozostałą część czekoladowego ciasta.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni (grzanie góra-dół). Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na co najmniej 20 minut.