sernik Izaura
Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO

Sernik Izaura, na murzynku

Sernik Izaura to sernik na murzynku. Jest to połączenie czekoladowego ciasta i pysznego sernika. Idealne świąteczne ciasto. Jest dosyć pracochłonne, ale warto.

Składniki (blacha ok. 22 x 33 cm):

Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
  • 190 g drobnego cukru (1 szklanka)
  • 25 g kakao (3 kopiaste łyżki)
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 200 g masła
  • 4 jajka rozm L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka rozm. L
  • 190 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 2 łyżki pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
  • szczypta soli

dodatkowo: 100 g czekolady (mleczna lub ciemna) oraz 25 g śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: W garnku roztopić masło, dodać cukier. Podgrzewając, mieszać do rozpuszczenia. Jeżeli całkowicie się nie rozpuści to nic nie szkodzi. Odstawić do wystudzenia.
  2. Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  3. W osobnej misce, do masła dodać żółtka jaj. Zmiksować. Dodać pastę waniliową. Dodać także mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować lub wymieszać łyżką lub łopatką. Na koniec w 2 porcjach dodać pianę z białek. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką.
  4. Masa twarogowa: Białka jaj ubić ze szczyptą soli. Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać pojedynczo żółtka, po każdym miksować. Porcjami dodać twaróg oraz proszek budyniowy. Miksować do połączenia. Dodać pianę z białek. Wymieszać łyżką lub łopatką.
  5. Dużą blachę o wymiarach ok. 22cm x 30 cm. wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wyłożyć 3/4 czekoladowego ciasta. Następnie wyłożyć masę serową. Na wierzch, w kilku miejscach wyłożyć pozostałą część czekoladowego ciasta.
  7. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni (grzanie góra-dół). Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na co najmniej 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *