Proste, lekkie ciasto bez pieczenia z truskawkami. Idealne na lato. Warstwa musu truskawkowego oraz śmietanki.
Składniki (foremka 18 x 18 cm.):
- 450 g truskawek
- 75 g cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 50 g małych biszkopcików
- 1 łyżka stołowa żelatyny + 25 ml wody
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wody (15 ml)
Sposób przygotowania:
Truskawki umieścić na patelni lub garnku. Dodać 50 g cukru.
Gotować 10 minut. Zblendować.
1 łyżkę stołową żelatyny zalać 25-30 ml wody (ok. 2 łyżki). Wymieszać i odstawić na 5 minut. Dodać do gorącego musu owocowego. Wymieszać do rozpuszczenia. Mus wystudzić.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie biszkopcikami.
Śmietankę lekko ubić. Nie na sztywno. Podzielić na pół.
Do jednej części dodać połowę musu truskawkowego. Zmiksować do połączenia. Delikatnie wyłożyć na biszkopciki. Włożyć do lodówki.
1 łyżeczkę żelatyny zalać 1 łyżką wody. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Mleko z pozostałym cukrem (25 g) podgrzać, aby było gorące. Zdjąć z grzania. Dodać żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Dodać do pozostałej ubitej śmietanki. Zmiksować do połączenia.
Delikatnie wyłożyć na truskawkową warstwę. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Na wierzch wyłożyć pozostałą połowę musu truskawkowy. Schłodzić kilka godzin w lodówce.