tort orzechowy
ciasta NA SŁODKO

Tort orzechowy z krem czekoladowym

tort orzechowy

To jest po prostu orzechowa eksplozja. Świeżo wyłuskane orzechy są fantastycznie aromatyczne. Jest to obecnie moje ulubione ciasto. Połączenie orzechowego biszkoptu z czekoladowym kremem, oraz warstwą wiśniowej konfitury. Do tego wygląda bardzo elegancko.

Składniki:

Biszkopt (tortownica 20-22 cm):

  • 3 jajka rozm. L
  • 100 g drobnego cukru
  • 70 g zblendowanych orzechów
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g sera mascarpone
  • 120 g ciemniej lub mlecznej czekolady
  • opcjonalnie cukier puder

Dodatkowo: 1/2 słoiczka konfitury wiśniowej
do dekoracji: posiekane orzechy, kakao

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie zblendować na piasek (można też kupić gotową mąkę orzechową).
  2. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując. Gotowa piana musi być sztywna i lśniąca.
  3. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką lub łopatką. Dodać orzechy i również delikatnie wymieszać.
  4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyłożyć ciasto. Wyrównać.
  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 18-20 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić.
  6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  7. Śmietankę ubić. Dodać mascarpone. Krótko zmiksować do połączenia. Miksując, dodać cienką stróżką czekoladę.
  8. Biszkopt przekroić na pół. Dolną połowę posmarować konfiturą. Wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugą połówką biszkoptu. Pozostałym kremem pokryć wierzch i boki ciasta. Udekorować rozdrobnionymi orzechami oraz posypać kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *