Pyszny deser i rewelacyjne ciasto bez pieczenia. Połączenie truskawek z białą czekoladą jest super. Ciasto nie jest przesadnie słodkie i bardzo lekkie. Nie ma przy nim dużo pracy i nie potrzeba skomplikowanych składników. Dzięki temu, że część śmietanki została zastąpiona jogurtem greckim, a cukier erytrytolem, ciasto ma dużo mniej kalorii.
Składniki: (blaszka ok. 23 cm x 24 cm):
- 160 g herbatników
- 600 g truskawek (mogą być mrożone)
- 100 g erytrytolu ( lub 50-60 g cukru)
- 20 g żelatyny
- 2 małe jogurty greckie (2 x 180 g)
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 tabliczki białej czekolady ( 2 x 80 g)
- 250 g mascarpone
Sposób przygotowania:
- Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć herbatnikami, ewentualnie docinając je.
- Truskawki przełożyć do garneczka. Dodać 2 łyżki wody. Gotować kilka minut, aż truskawki się rozpadną i puszczą sok. Dodać erytrytol lub cukier. Zdjąć z grzania. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia na 5 minut. Dodać do truskawek. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Zblendować na gładki mus. Wystudzić.
- Mus truskawkowy zmiksować z jogurtami greckimi, do połączenia. Masę wylać z herbatniki. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
- 100 ml śmietanki podgrzać, aby była gorąca. Dodać połamane na kostki 120 g białej czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia.
- Drugie 100 ml śmietanki zmiksować z mascarpone do uzyskania gęstej masy. Cienką stróżką dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując.
- Na herbatniki równo wyłożyć krem. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
- Przed podaniem schłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.