truskawkowa pianka z białą czekoladą
bez pieczenia ciasta desery NA SŁODKO

Truskawkowa pianka z białą czekoladą

Truskawkowa pianka z białą czekoladą

Pyszny deser i rewelacyjne ciasto bez pieczenia. Połączenie truskawek z białą czekoladą jest super. Ciasto nie jest przesadnie słodkie i bardzo lekkie. Nie ma przy nim dużo pracy i nie potrzeba skomplikowanych składników. Dzięki temu, że część śmietanki została zastąpiona jogurtem greckim, a cukier erytrytolem, ciasto ma dużo mniej kalorii.

Składniki: (blaszka ok. 23 cm x 24 cm):

  • 160 g herbatników
  • 600 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 100 g erytrytolu ( lub 50-60 g cukru)
  • 20 g żelatyny
  • 2 małe jogurty greckie (2 x 180 g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady ( 2 x 80 g)
  • 250 g mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć herbatnikami, ewentualnie docinając je.
  2. Truskawki przełożyć do garneczka. Dodać 2 łyżki wody. Gotować kilka minut, aż truskawki się rozpadną i puszczą sok. Dodać erytrytol lub cukier. Zdjąć z grzania. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia na 5 minut. Dodać do truskawek. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Zblendować na gładki mus. Wystudzić.
  3. Mus truskawkowy zmiksować z jogurtami greckimi, do połączenia. Masę wylać z herbatniki. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
  1. 100 ml śmietanki podgrzać, aby była gorąca. Dodać połamane na kostki 120 g białej czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia.
  2. Drugie 100 ml śmietanki zmiksować z mascarpone do uzyskania gęstej masy. Cienką stróżką dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując.
  3. Na herbatniki równo wyłożyć krem. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
  4. Przed podaniem schłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *