Wielkanocny żurek na domowym zakwasie, jest zdecydowanie najlepszy! Zachęcam, aby zrobić go samodzielnie. Przygotowanie jest naprawdę proste.
Składniki:
- 750 ml przegotowanej letniej wody (30-40 stopni C)
- 5 kopiastych łyżek (80 g) mąki żytniej typ 2000
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 10 kulek pieprzu czarnego
- 1 litrowy słoik
- gaza 1 m2
- sznurek
Sposób przygotowania:
- Litrowy słoik dokładnie wymyć, a następnie wyparzyć. Wytrzeć do sucha.
- Mąkę wymieszać z letnią wodą (można wymieszać od razu w słoiku).
- Dodać listki laurowe, ziele angielskie, obrany czosnek (lekko rozgnieciony lub przekrojony na pół), oraz pieprz. Wymieszać.
- Słoik przykryć gazą i zawiązać sznureczkiem.
- Codziennie, raz dziennie wymieszać. Po ok. 4-5 dniach jest gotowy. Gotowy zakwas przesączyć przez gęste sitko lub gazę, przelać do słoika lub butelki i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce kilka dni.