zakwas na żurek
Wielkanoc WYTRAWNIE

Zakwas na żurek

Wielkanocny żurek na domowym zakwasie, jest zdecydowanie najlepszy! Zachęcam, aby zrobić go samodzielnie. Przygotowanie jest naprawdę proste.

Składniki:

  • 750 ml przegotowanej letniej wody (30-40 stopni C)
  • 5 kopiastych łyżek (80 g) mąki żytniej typ 2000
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 10 kulek pieprzu czarnego
  • 1 litrowy słoik
  • gaza 1 m2
  • sznurek

Sposób przygotowania:

  1. Litrowy słoik dokładnie wymyć, a następnie wyparzyć. Wytrzeć do sucha.
  1. Mąkę wymieszać z letnią wodą (można wymieszać od razu w słoiku).
  2. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, obrany czosnek (lekko rozgnieciony lub przekrojony na pół), oraz pieprz. Wymieszać.
  3. Słoik przykryć gazą i zawiązać sznureczkiem.
  4. Codziennie, raz dziennie wymieszać. Po ok. 4-5 dniach jest gotowy. Gotowy zakwas przesączyć przez gęste sitko lub gazę, przelać do słoika lub butelki i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce kilka dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *