Świetna sałatka z chrupiącymi warzywami oraz aromatycznym kurczakiem. Sprawdzi się praktycznie na każdy posiłek i każdą okazję. Nazywana również sałatką gyros.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1/2 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 2/3 łyżeczki soli
- spora szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1,5 czerwonej papryki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2/3 zielonego ogórka
- pęczek rzodkiewki
sos:
- 2 kopiaste łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami. Przełożyć do miski, przykryć folią i marynować w lodówce 30 minut.
Usmażyć 2 łyżkach oleju. Wystudzić.
Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Kukurydzę bardzo dobrze odsączyć z zalewy. Ogórka pokroić w kostkę lub półplasterki.
Sos: majonez wymieszać z jogurtem. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
W misce lub szklanym pojemniku umieścić kurczaka. Następnie ułożyć kolejno warstwy papryki, kukurydzy, ogórka, rzodkiewki, sosu oraz kapusty pekińskiej.