krem marchewkowy
WYTRAWNIE zupy

Zupa krem z marchewki

krem z marchewki

Krem z marchewki, to bardzo prosta zupa, o aksamitnej konsystencji. Często niedoceniania i rzadko gotowana, a przecież taka zdrowa i pyszna. 

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (ja wykorzystałam bulion, po gotowaniu piersi z kurczaka w bukiecie warzyw i ziół; filety wykorzystałam do sałatki i kanapek, z szarpanym kurczakiem, a bulion do zupy)
  • 1 czerwona cebula
  • 600 g marchewki
  • 400-500 g ziemniaków 
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz czarny 

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w plastry. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Cebulę przekroić na pół. Wszystkie warzywa podsmażyć w garnku na maśle.
2. Podsmażone warzywa zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, do miękkości. Zblendować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, chili i imbirem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *