
Krem z marchewki, to bardzo prosta zupa, o aksamitnej konsystencji. Często niedoceniania i rzadko gotowana, a przecież taka zdrowa i pyszna.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (ja wykorzystałam bulion, po gotowaniu piersi z kurczaka w bukiecie warzyw i ziół; filety wykorzystałam do sałatki i kanapek, z szarpanym kurczakiem, a bulion do zupy)
- 1 czerwona cebula
- 600 g marchewki
- 400-500 g ziemniaków
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 łyżeczki chili
- szczypta mielonego imbiru
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w plastry. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Cebulę przekroić na pół. Wszystkie warzywa podsmażyć w garnku na maśle.
2. Podsmażone warzywa zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, do miękkości. Zblendować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, chili i imbirem.