Pyszne, drożdżowe, mięciutkie bułeczki z parówką. Ich świetny kształt, umożliwia podzielne odrywanie kawałków i moczenie w sosach. Pyszne smakują z sosem musztardowym oraz czosnkowym. Zrobione są w wersji z sosem pomidorowym w środku i serem oraz bez. Obie są tak pyszne, że ciężko powiedzieć, które są lepsze.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 550
- 1 małe jajko
- 100 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g stopionego masła
dodatkowo:
200 g parówek
6 plastrów sera
kilka łyżek passaty pomidorowej z przyprawami (bazylia, oregano), lub sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier oraz letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.
- W dużej misce umieścić mąkę, sól, rozpuszczone drożdże, jajko, oraz roztopione, letnie masło. Zagnieść ciasto za pomocą miksera do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. Wyrabiać je kilka minut, aż będzie tworzyło gładką kulę. W razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki (1-2 łyżki).
- Wyrobione ciasto pozostawić w misce i przykryć folią spożywczą lub ściereczką. Pozostawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt, na stolnicy podsypanej mąką.
- Pociąć w mniejsze prostokąty o długości, tej samej co parówki. Tak, jak na zdjęciu. Każdy prostokąt posmarować niewielką ilością sosu, ułożyć plaster sera i parówkę. Zwinąć w rulon.
- Rulon ponacinać w ok. 1 cm. odstępach, ale nie rozcinać do końca. Następnie rozsuwać naprzemiennie kawałki parówką do góry (tak jak na zdjęciu).
- Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Na złoty kolor.