sosy do kebaba
sosy/dipy WYTRAWNIE

Sosy do kebaba

Do kebaba zawsze przygotowuję dwa sosy. Lubię takie mieszane smaki. Bułkę w środku smaruję sosem pomidorowo-paprykowym, a wierzch polewam czosnkowym.

Sos czosnkowy

  • 100 g kwaśnej śmietany 12-18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Pikantny sos pomidorowo-paprykowy

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • spora szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany 12-18%
  • 1 łyżka oleju

Paprykę pokroić w nieduże paski. Czosnek drobno posiekać. Na małej patelni, na oleju podsmażyć czosnek. Dodać paprykę. Smażyć kilka minut. Dodać przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oraz 2-3 łyżki wody. Smażyć chwilę. Sos zblendować. Wystudzić. Dodać śmietanę. Doprawić solą do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *