Do kebaba zawsze przygotowuję dwa sosy. Lubię takie mieszane smaki. Bułkę w środku smaruję sosem pomidorowo-paprykowym, a wierzch polewam czosnkowym.
Sos czosnkowy
- 100 g kwaśnej śmietany 12-18% lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pikantny sos pomidorowo-paprykowy
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- spora szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 12-18%
- 1 łyżka oleju
Paprykę pokroić w nieduże paski. Czosnek drobno posiekać. Na małej patelni, na oleju podsmażyć czosnek. Dodać paprykę. Smażyć kilka minut. Dodać przyprawy, smażyć jeszcze minutę. Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oraz 2-3 łyżki wody. Smażyć chwilę. Sos zblendować. Wystudzić. Dodać śmietanę. Doprawić solą do smaku.