empanadas
dania główne inne wypieki pierogi i kluski przekąski Sylwester WYTRAWNIE

Empanadas z mięsem mielonym

empanadas

Empanadas to smażone lub pieczone pierożki, nadziewane mięsem, z dodatkami. Ja zrobiłam je w wersji pieczonej. Pyszne, intensywnie doprawione nadzienie. Świetne podzielne porcje. Ciasto po upieczeniu, ma fajną konsystencję. Można je wygodnie jeść, bez obawy ubrudzenia. Super sprawdzą się na wynos do pracy, czy piknik, a także spotkania ze znajomymi.

Składniki: (25-27 pierożków):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 170-180 ml ciepłego mleka
  • 70 g masła
  • 1 żółtko
  • 2/3 łyżeczki soli

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 stołowa łyżka oregano
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przenieść do dużej miski. Dodać sól, ciepłe mleko, żółtko, roztopione letnie masło. Zagnieść ciasto. Ugniatać, aż uzyska w miarę jednolitą konsystencję. Gdyby ciasto się kleiło dodać mąki; gdyby było bardzo suche, dodać trochę mleka.
  2. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu (ok. 30 minut).
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni na maśle, na średnim ogniu zeszklić cebulę (smażyć kilka minut). Dodać czosnek, smażyć jeszcze 1-2 minuty.
  4. Mięso wymieszać z wszystkimi przyprawami. Dodać do zawartości patelni. Smażyć na większym ogniu, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso, ok. 7 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
  1. Farsz wystudzić, a następnie dodać posiekany szczypiorek.
  2. Odrywać kawałki ciasta i rozwałkowywać na grubość ok. 2 mm. Wycinać kółka o średnicy ok. 10 cm. W każdym umieszczać po 1-2 łyżeczce farszu. Zamknąć pierożek. Za pomocą widelca ozdobić brzegi. Jednocześnie dobrze doklei to brzegi.
  1. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w 190 stopniach ok. 20-23 minuty. Na złoty kolor.
  2. Do podania: kwaśna śmietana 12 lub 18%, lub pomidorowa salsa, a nawet klasyczny sos pomidorowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *