babka ziemniaczana
dania główne WYTRAWNIE zapiekanki

Babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

Pyszna, klasyczna babka ziemniaczana, z dużą ilością kiełbasy oraz boczku. Każdy, kto uwielbia ziemniaczki musi tego spróbować! Jest to babka z tartych, surowych ziemniaków, które wraz z dodatkami, są zapiekane na piękny kolor. Można użyć dowolną kiełbasę np. śląską, myśliwską lub inną ulubioną. Babka ziemniaczana jest pożywna i przepyszna. Idealna zarówno na świeżo, oraz odsmażana następnego dnia. 

Składniki (keksówka 13 x 24 cm):

  • 1,5 kg obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 100 g boczku
  • 180-200 g kiełbasy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (przy mniej mączystych ziemniakach)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę lub cienkie paski. Na suchej patelni podsmażyć kiełbasę i boczek, aż ładnie się zarumienią, a nadmiar tłuszczu się wytopi. Zdjąć z patelni.  
2. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. Zetrzeć również cebulę. Masę porcjami odcedzić na sitku z nadmiaru płynu. Płyn po odcedzeniu ziemniaków odstawić na kilka minut. Następnie zlać ciecz, a osiadłą na dnie naczynia mąkę przenieść do ziemniaków. 
3. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, przestudzony boczek z kiełbasą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę. Wymieszać. 
4. Masę ziemniaczaną przenieść do blachy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wierzch ładnie wyrównać. 
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec ok. 1,5 h. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *