Pyszna, klasyczna babka ziemniaczana, z dużą ilością kiełbasy oraz boczku. Każdy, kto uwielbia ziemniaczki musi tego spróbować! Jest to babka z tartych, surowych ziemniaków, które wraz z dodatkami, są zapiekane na piękny kolor. Można użyć dowolną kiełbasę np. śląską, myśliwską lub inną ulubioną. Babka ziemniaczana jest pożywna i przepyszna. Idealna zarówno na świeżo, oraz odsmażana następnego dnia.
Składniki (keksówka 13 x 24 cm):
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g boczku
- 180-200 g kiełbasy
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (przy mniej mączystych ziemniakach)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 kopiasta łyżeczka majeranku
- szczypta świeżo mielonej gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę lub cienkie paski. Na suchej patelni podsmażyć kiełbasę i boczek, aż ładnie się zarumienią, a nadmiar tłuszczu się wytopi. Zdjąć z patelni.
2. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. Zetrzeć również cebulę. Masę porcjami odcedzić na sitku z nadmiaru płynu. Płyn po odcedzeniu ziemniaków odstawić na kilka minut. Następnie zlać ciecz, a osiadłą na dnie naczynia mąkę przenieść do ziemniaków.
3. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, przestudzony boczek z kiełbasą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę. Wymieszać.
4. Masę ziemniaczaną przenieść do blachy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wierzch ładnie wyrównać.
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec ok. 1,5 h.