
Jeżeli lubicie brzegi pizzy z przypieczonym serem lub chrupiący brzeg babki ziemniaczanej, to to danie jest dla was idealne. Rolada z pieczonych tartych ziemniaków z serem, wypełniona farszem z mięsa mielonego, z papryczkami jalapeno. Świetnie smakuje podana z łyżką śmietany.
Składniki:
- 500 g obranych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 120 g sera żółtego + 30 g sera po posypania wierzchu
- 2 jajka
- 2/3 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- ok. 300 g farszu z mięsa mielonego: 250 g mięsa mielonego, mała cebulka, ząbek czosnku, szklanka passaty pomidorowej, sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, łyżka oregano, 1 łyżka masła
- kilka plasterków marynowanej papryki jalapeno
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć rękoma z nadmiaru płynu. Dodać posiekaną cebulkę, jajka oraz starty ser, a także sól i pieprz czarny.
2. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Farsz ziemniaczany wyłożyć w formie prostokąta o wymiarach ok. 32 x 26 cm.

3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 50 minut. Na złoty kolor.

4. Podczas pieczenia przygotować mięsny farsz. Na maśle podsmażyć cebulę. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać mięso mielone, słodką, mieloną paprykę, trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać passatę pomidorową. Gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano do smaku. Dodać posiekane jalapeno, wymieszać.
5. Na placek ziemniaczany, po upieczeniu wyłożyć mięsny farsz, pozostawiając 2 cm od brzegów. Delikatnie zwijać roladę wzdłuż dłuższego brzegu, jednocześnie odrywając z papieru na którym się piekło. Wierzch posypać pozostałym serem. Zapiec jeszcze, kilka minut w 200 stopniach, aż ser się stopi.