ziemniaczane kulki
przekąski wegetariańskie WYTRAWNIE

Ziemniaczane kuleczki

ziemniaczane kuleczki

Ziemniaczane kuleczki to przepyszny dodatek do obiadu. A nawet same stanowią świetny posiłek, w towarzystwie domowego dipu jogurtowego. To także danie z serii zero waste, gdy zostają wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Robi się je bardzo szybko, a potrzebujecie zaledwie 3 składników. Polecam oczywiście dodatki w postaci cebulki, szczypiorku lub sera, aby wzbogacić smak. Ja najczęściej robię klasyczne. 

 Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia
  • olej do smażenia

Ilość mąki trzeba wyczuć, w zależności od rodzaju użytych ziemniaków. Konsystencja musi umożliwić formowanie kulek. 

Sposób przygotowania:
1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, sól, pieprz, jajko. Wyrobić masę rękoma. 
2. Formować nieduże kuleczki. Każdą obtoczyć w bułce tartej. 
3. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Dobrze ją rozgrzać, żeby nie wchłonęły dużo tłuszczu. Smażyć porcjami na rumiany kolor. Kuleczki można podgrzać następnego dnia w piekarniku (200 stopni, ok. 10 minut), są nadal chrupiące. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *