To niezwykła marynata do kurczaka w stylu azjatyckim. Świetna kompozycja składników sprawia, że filety mają ciekawy, intensywny smak. Przepyszne danie obiadowe, a na zimno idealne na kanapki.
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 spory ząbek czosnku lub 2 mniejsze
- 1 cm kawałek imbiru (1 łyżeczka posiekanego)
- 2 łyżki stołowe sosu Sirrarcha
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyścić. Imbir obrać i drobno posiekać (to zdecydowanie lepsze niż ścieranie na tarce). Do imbiru dodać pozostałe składniki marynaty. Natrzeć nią mięso. Marynować przynajmniej godzinę.
Mięso umieścić w rękawie do pieczenia mięsa lub w naczyniu żaroodpornym (z pokrywką, lub przykryć folią aluminiową).
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40-45 minut.