pieczone filety po azjatycku
dania główne pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe WYTRAWNIE

Filety z kurczaka po azjatycku

filety po azjatycku
azjatyckie filety z kurczaka
azjatyckie filety

To niezwykła marynata do kurczaka w stylu azjatyckim. Świetna kompozycja składników sprawia, że filety mają ciekawy, intensywny smak. Przepyszne danie obiadowe, a na zimno idealne na kanapki.

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 spory ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • 1 cm kawałek imbiru (1 łyżeczka posiekanego)
  • 2 łyżki stołowe sosu Sirrarcha
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka oczyścić. Imbir obrać i drobno posiekać (to zdecydowanie lepsze niż ścieranie na tarce). Do imbiru dodać pozostałe składniki marynaty. Natrzeć nią mięso. Marynować przynajmniej godzinę.

marynata do kurczaka

Mięso umieścić w rękawie do pieczenia mięsa lub w naczyniu żaroodpornym (z pokrywką, lub przykryć folią aluminiową).

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40-45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *