Delikatne, soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Naprawdę pyszne danie obiadowe. Sos śmietanowy z cukinią i pieczarkami, pasuje wybornie. Danie można podać z dowolnymi dodatkami np. pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami czy też świeżą sałatką.
Składniki (4 osobowa porcja):
- 2 nieduże polędwiczki wieprzowe (ok. 550 g)
- 1 spora cukinia
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżki oleju rzepakowego (lub innego do smażenia)
- sól
- pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony)
opcjonalnie: do marynowania mięsa można dodać 1-2 gałązki świeżego rozmarynu, oraz w daniu zwiększyć ilość pieczarek. Również rewelacja.
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki wieprzowe natrzeć 2 łyżkami oleju, oraz porządną ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószyć solą.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Smażyć polędwiczki na sporej mocy grzania, po 2,5 minuty z każdej strony. Następnie przenieść do piekarnika (przełożyć na blaszkę, lub włożyć z patelnią jeżeli jest przeznaczona do piekarnika). Piec w 180 stopniach, 18 minut.
- Upieczone polędwiczki odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęły. Po tym czasie pokroić w ok. 1 cm plastry.
- Cukinię pokroić w plastry lub kostkę. Pieczarki oczyścić i również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
- Na patelni na oleju lub maśle podsmażyć cebulę. Dodać cukinię oraz pieczarki. Smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodać obie śmietany. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można zagęścić sos mąką (wymieszać pół łyżeczki mąki ziemniacznej z niewielką ilością zimnej wody, wlać do sosu i zagotować).
- Polędwiczki dodać do sosu lub podać bezpośrednio na talerzu.