Trójkąciki z ciasta filo ze szpinakiem i ricottą. Pyszna, chrupiąca przekąska. Wyśmienite wegetariańskie danie. Sprawdzi się dla każdego.
Składniki:
- 1 op. ciasta filo 300 g.
- 1 op. mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
- 250 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny
- szczypta gałki muszkatałowej
- 4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Na patelni roztopić łyżkę masła. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 1-2 minuty. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć bez przykrycia, aż szpinak się rozmrozi a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Przestudzić.
Nałożyć na siebie 3 pojedyncze płaty ciasta filo. Każdy jeden posmarować roztopionym masłem.
Pociąć na 4 równe paski. Na każdym ułożyć po 1-2 łyżki farszu. Złożyć w trójkącik i zwijać aż do wykończenia paska ciasta.
Gotowe trójkąciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (grzanie góra-dół) i piec 18-20 minut. Do złocistego koloru.