trójkąciki z ciasta filo
przekąski wegetariańskie WYTRAWNIE

Trójkąciki z ciasta filo ze szpinakiem

trójkąciki z ciasta filo
filo ze szpinakiem

Trójkąciki z ciasta filo ze szpinakiem i ricottą. Pyszna, chrupiąca przekąska. Wyśmienite wegetariańskie danie. Sprawdzi się dla każdego.

Składniki:

  • 1 op. ciasta filo 300 g.
  • 1 op. mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
  • 250 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 4 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Na patelni roztopić łyżkę masła. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 1-2 minuty. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć bez przykrycia, aż szpinak się rozmrozi a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Przestudzić.

Nałożyć na siebie 3 pojedyncze płaty ciasta filo. Każdy jeden posmarować roztopionym masłem.

Pociąć na 4 równe paski. Na każdym ułożyć po 1-2 łyżki farszu. Złożyć w trójkącik i zwijać aż do wykończenia paska ciasta.

Gotowe trójkąciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni (grzanie góra-dół) i piec 18-20 minut. Do złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *