meksykańska pieczeń z mięsa
dania główne pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe śniadanie WYTRAWNIE

Meksykańska pieczeń z mięsa mielonego

pieczeń z mięsa mielonego
pieczeń z mięsa mielonego

Ta meksykańska pieczeń z mięsa mielonego, to pyszna, ciekawa, mięsna pieczeń kanapkowa. Pyszna, wilgotna, z pomidorowym akcentem. Na ciepło idealna do obiadu.

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 cebula żółta lub czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała puszka fasoli (60 g po odsączeniu)
  • 1 puszka meksykańskiej mieszanki warzyw (kukurydza, groszek, papryka), 135 g po odsączeniu
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2- 1 łyżeczka płatków chili lub innej ostrej papryki (może być też ostra mielona papryka)
  • 1/2 łyżeczki nasion mielonej kolendry (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oleju do posmarowania formy
  • 200 ml sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce na łyżce masła. Do zeszklonej cebuli, dodać posiekany czosnek. Smażyć chwilę. Wystudzić.
  2. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy, jajko, bułkę tartą oraz odsądzone z zalewy fasolę oraz meksykańską mieszankę. Dokładnie wyrobić masę rękoma, do równomiernego rozłożenia składników.
  3. Formę o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm wysmarować olejem. Wyłożyć mięsną masę. Wyrównać. Na wierzch wylać sos pomidorowy.
  1. Przykryć folią aluminiową.
  2. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. godzinę (60-70 minut). W połowie pieczenia zdjąć folię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *