Ta meksykańska pieczeń z mięsa mielonego, to pyszna, ciekawa, mięsna pieczeń kanapkowa. Pyszna, wilgotna, z pomidorowym akcentem. Na ciepło idealna do obiadu.
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
- 1 cebula żółta lub czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 mała puszka fasoli (60 g po odsączeniu)
- 1 puszka meksykańskiej mieszanki warzyw (kukurydza, groszek, papryka), 135 g po odsączeniu
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2- 1 łyżeczka płatków chili lub innej ostrej papryki (może być też ostra mielona papryka)
- 1/2 łyżeczki nasion mielonej kolendry (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju do posmarowania formy
- 200 ml sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce na łyżce masła. Do zeszklonej cebuli, dodać posiekany czosnek. Smażyć chwilę. Wystudzić.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy, jajko, bułkę tartą oraz odsądzone z zalewy fasolę oraz meksykańską mieszankę. Dokładnie wyrobić masę rękoma, do równomiernego rozłożenia składników.
- Formę o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm wysmarować olejem. Wyłożyć mięsną masę. Wyrównać. Na wierzch wylać sos pomidorowy.
- Przykryć folią aluminiową.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. godzinę (60-70 minut). W połowie pieczenia zdjąć folię.