Jeżeli nie wiesz co zrobić z gotowanych ziemniaków, to gniazdka są świetnym pomysłem. Można nadziać je farszem wegetariańskim lub mięsnym. Przygotowuje się je naprawdę łatwo, a wyglądają efektowanie. Można podać je z sosem lub zjeść bez niczego. Przypieczony wierzch sprawia, że są lekko chrupiące zewnątrz i świetnie trzymają konstrukcję, a mięciutkie w środku.
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 małe jajko
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 300 g pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- garść mozarelli
- garść koperku lub natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
2. Na patelni, na 2 łyżkach masła podsmażyć pieczarki, dodać cebulę, chwilę smażyć. Następnie dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso się zetnie, a składniki dobrze połączą. Doprawić solą i pieprzem.
3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także szczyptę soli. Połączyć składniki.
4. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego (bez żadnej końcówki). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać dwa piętra kółek o średnicy ok 8 cm.
5. Środki wypełnić farszem. Wierzch posypać posiekanym koperkiem lub natką. Następnie wyłożyć ser.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 20 minut. W połowie pieczenia skropić gniazdka roztopionymi dwoma łyżkami masła.