ziemniaczane gniazdka
dania główne WYTRAWNIE

Ziemniaczane gniazdka z indykiem

Jeżeli nie wiesz co zrobić z gotowanych ziemniaków, to gniazdka są świetnym pomysłem. Można nadziać je farszem wegetariańskim lub mięsnym.  Przygotowuje się je naprawdę łatwo, a  wyglądają efektowanie. Można podać je z sosem lub zjeść bez niczego. Przypieczony wierzch sprawia, że są lekko chrupiące zewnątrz i świetnie trzymają konstrukcję, a mięciutkie w środku. 

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 300 g pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • garść mozarelli 
  • garść koperku lub natki pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. 
2. Na patelni, na 2 łyżkach masła podsmażyć pieczarki, dodać cebulę, chwilę smażyć. Następnie dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso się zetnie, a składniki dobrze połączą. Doprawić solą i pieprzem. 
3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także szczyptę soli. Połączyć składniki.
4. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego (bez żadnej końcówki). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać dwa piętra kółek o średnicy ok 8 cm. 
5. Środki wypełnić farszem. Wierzch posypać posiekanym koperkiem lub natką. Następnie wyłożyć ser. 
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 20 minut. W połowie pieczenia skropić gniazdka roztopionymi dwoma łyżkami masła. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *