szaszłyki z kiełbasą
dania główne WYTRAWNIE

Szaszłyki z kiełbasą oraz pieczone warzywa

Szaszłyki z kiełbasą, cukinią, papryką i pieczarkami. To, że pogoda zrobiła się gorsza, to nic straconego. Szaszłyki można zrobić w piekarniku. Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniakami, pieczoną cukinią, papryką, chipsami z pietruszki i marchewki. Do tego oczywiście domowy dip jogurtowy z czosnkiem i koperkiem. 

Składniki:

  • kiełbasa śląska, podwawelska lub inna ulubiona
  • 1 cukinia
  • kilka pieczarek
  • czerwona papryka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • kilka marchewek, pietruszek i kawałek selera
  • dip jogurtowy z czosnkiem i koperkiem: jogurt naturalny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej oraz wędzonej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki nasion mielonej kolendry, 1 łyżeczka zielonej czubrycy, 2/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu czarnego 
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę i cukinię pokroić w talarki. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Nieduże pieczarki pokroić w połówki, mniejsze na 4. 
2. Na patyczki nadziewać kolejno talarki kiełbasy, cukinii, papryki oraz pieczarek (pieczarki nadziewać ruchem wkręcającym). Gotowe szaszłyki oprószyć mieszanką przypraw i skropić oliwą. 
3. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki lub łódeczki. Marchew i pietruszkę pokroić w plastry wzdłuż. Niewykorzystane warzywa z szaszłyków, oraz plastry marchwi, pietruszki, a także ziemniaki wymieszać z mieszanką przypraw. Skropić wszystko oliwą lub olejem. 
4. Warzywa umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
5. Szaszłyki można usmażyć na patelni grillowej, lub grillu elektrycznym. Można też ułożyć je kratce od piekarnika. Pod spodem włożyć blachę z wodą, lub coś innego, aby skapujący tłuszcz nie przypalał się. Wszystko można piec na raz, w 190 stopniach z termoobiegiem. 
6. podawać z domowym dipem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *