pulpety w sosie
dania główne WYTRAWNIE

Pulpety mięsno-ziemniaczane

pulpety

Aby pulpeciki nie były zawsze takie same, oraz żeby dodać im delikatności, można połączyć je z gotowanymi ziemniakami. Mogą to być ziemniaki, które zostały wam z poprzedniego dnia. Rozpływające się w ustach pyszne, delikatne pulpeciki, w ulubionym sosie. Robiłam je zarówno w sosie koperkowym, jak i pomidorowym. Obie wersje były pyszne. 

Składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki (180-200g)
  • 300 g mięsa mielonego (łopatka, szynka lub drobiowe)
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz czarny
  • 1 jajko 
  • do sosu pomidorowego:szklanka passaty pomidorowej lub kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 gałązka lubczyku, 1 marchew, 1 listek laurowy, sól, pieprz czarny (można też użyć 1 kostki bulionu warzywnego)

Sposób przygotowania:
1.  Ok. 500 ml wody zagotować w niezbyt szerokim garneczku. Dodać lubczyk, pokrojoną w słupki lub plasterki marchew, listek laurowy. Zagotować. 
2. Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wymieszać w misce z mięsem, pokrojonym drobno szczypiorkiem, jajkiem, solą i pierzem (ok. 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu). Dokładnie wyrobić masę. 
3. Uformować nieduże okrągłe kulki. Wrzucać je na gotującą się zawartość garnka. Na małym ogniu gotować ok. 30 minut pod przykryciem. 
4. Dodać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Ewentualnie zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. 
5. Pulpeciki zostały podane w towarzystwie kotletów ziemniaczanych, przepis na nie, znajdziecie tutaj: Kotlety ziemniaczane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *