pierś z kaczki
dania główne WYTRAWNIE

Pierś z kaczki

pierś z kaczki

Pierś z kaczki pieczona w piekarniku. Konieczne jest wstępne obsmażenie jej na patelni. Wychodzi soczysta, mięciutka i idealnie różowa w środku. Robiłam metodą Gordona Ramseya, czyli smażenie zaczyna się od zimnej patelni. Wtedy stopniowo wytapia się tłuszcz i skórka staje się naprawdę fajna.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki (każda po ok. 240 g.)
  • sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony)

Do podania:

  • 2 nieduże jabłka + 1 łyżeczka majeranku, szczypta soli
  • 500-600 g ziemniaków

Sposób przygotowania:

Jabłka robią się najdłużej więc od nich trzeba zacząć. Odciąć wierzch z ogonkiem. Wydrążyć gniazda nasienne. Obsypać majerankiem i oprószyć solą. Przykryć odciętymi górami. Umieścić niewielkim naczyniu do zapiekania, lub w folii aluminiowej. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości (tylko nie rozgotować). Odcedzić.

Pierś z kaczki oczyścić jeżeli będą jakieś błonki. Dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.

Skórkę naciąć w kratkę. Od strony skóry solidnie posolić, a od drugiej strony obsypać świeżo mielonym pieprzem. Na zimnej patelni ułożyć filety skórą do dołu. Ustawić sporą moc grzania i smażyć aż skóra się zarumieni. Ok. 4-5 minut. Obrócić i smażyć ok. 1,5 minuty. Z kaczki wytopi się naprawdę spora ilość tłuszczu.

Tak wygląda z obu stron po podsmażeniu.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 13 minut (grzanie góra-dół). Pamiętajcie, aby kaczka przez cały czas pieczenia była skórą do dołu. Jeżeli Wasza patelnia nie nadaje się do zapiekania to mięso przełożyć na blaszkę. Mniejsze kawałki piersi mogą być gotowe nawet 2 minuty wcześniej.

Pierś z kaczki po upieczeniu wyjąć na talerz i przykryć folią aluminiową. Odstawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Jest to konieczne, aby mięsa nie wypłynęły wszystkie soki.

Po odpoczynku na talerzu może pojawić różowy sok. Jest to właściwe i nie świadczy, że mięso jest surowe. Po przekrojeniu mięso powinno być różowe.

Na tłuszczu który wytopił się z kaczki podsmażyć ugotowane wcześniej ziemniaki. Naprawdę smakują rewelacyjnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *