Pierś z kaczki pieczona w piekarniku. Konieczne jest wstępne obsmażenie jej na patelni. Wychodzi soczysta, mięciutka i idealnie różowa w środku. Robiłam metodą Gordona Ramseya, czyli smażenie zaczyna się od zimnej patelni. Wtedy stopniowo wytapia się tłuszcz i skórka staje się naprawdę fajna.
Składniki:
- 2 piersi z kaczki (każda po ok. 240 g.)
- sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony)
Do podania:
- 2 nieduże jabłka + 1 łyżeczka majeranku, szczypta soli
- 500-600 g ziemniaków
Sposób przygotowania:
Jabłka robią się najdłużej więc od nich trzeba zacząć. Odciąć wierzch z ogonkiem. Wydrążyć gniazda nasienne. Obsypać majerankiem i oprószyć solą. Przykryć odciętymi górami. Umieścić niewielkim naczyniu do zapiekania, lub w folii aluminiowej. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości (tylko nie rozgotować). Odcedzić.
Pierś z kaczki oczyścić jeżeli będą jakieś błonki. Dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
Skórkę naciąć w kratkę. Od strony skóry solidnie posolić, a od drugiej strony obsypać świeżo mielonym pieprzem. Na zimnej patelni ułożyć filety skórą do dołu. Ustawić sporą moc grzania i smażyć aż skóra się zarumieni. Ok. 4-5 minut. Obrócić i smażyć ok. 1,5 minuty. Z kaczki wytopi się naprawdę spora ilość tłuszczu.
Tak wygląda z obu stron po podsmażeniu.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 13 minut (grzanie góra-dół). Pamiętajcie, aby kaczka przez cały czas pieczenia była skórą do dołu. Jeżeli Wasza patelnia nie nadaje się do zapiekania to mięso przełożyć na blaszkę. Mniejsze kawałki piersi mogą być gotowe nawet 2 minuty wcześniej.
Pierś z kaczki po upieczeniu wyjąć na talerz i przykryć folią aluminiową. Odstawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Jest to konieczne, aby mięsa nie wypłynęły wszystkie soki.
Po odpoczynku na talerzu może pojawić różowy sok. Jest to właściwe i nie świadczy, że mięso jest surowe. Po przekrojeniu mięso powinno być różowe.
Na tłuszczu który wytopił się z kaczki podsmażyć ugotowane wcześniej ziemniaki. Naprawdę smakują rewelacyjnie!