chleb na zakwasie
chleby chleby na zakwasie PIECZYWO

Chleb pszenno żytni z formy

chleb pszenny na zakwasie
chleb pszenno żytni na zakwasie
chleb na zakwasie

Chleb pszenny, przygotowany na zakwasie żytnim. Ma przewagę mąki pszennej. Rewelacyjny chlebek, ze wspaniale chrupiącą skórką. Jeszcze ciepły, z masełkiem to cudo! Nie trzeba formować go w bochenek, ani składać. Gotowe ciasto umieszcza się w blaszce i pozostawia do wyrośnięcia. Bardzo prosty przepis. Pyszny, domowy chleb, bez sztucznych polepszaczy. Do ciasta można dodać 2 łyżki siemienia lnianego lub ziaren słonecznika czy pestki z dyni.

Składniki (keksówka 13 x 23 cm głębokość min. 7 cm):

  • 550 g mąki pszennej chlebowej (typ 680 lub 750):
  • 400 g letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego ok. 12 h wcześniej)
  • 2 łyżeczki soli (ok. 12-13 g)

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszać mąkę z suszonymi drożdżami. Dodać zakwas oraz wodę z rozpuszczoną solą. Wyrabiać ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) przez 5-8 minut. Ma ono dosyć luźną konsystencję.

Blaszkę wysmarować olejem i oprószyć mąką. Dłonie natłuścić olejem i przenieść ciasto do blaszki. Wyrównać. Wierzch oprószyć mąką (aby ciasto nie przykleiło się do ściereczki). Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 3,5 h. Aż ciasto wypełni całą blaszkę. Latem, w upalne dni, czas wyrastania może ulec skróceniu.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Przed włożeniem do piekarnika, naciąć chleb na powierzchni (dzięki temu nie pęknie przypadkowo). Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu. Chleb będzie miał wspaniale, chrupiącą skórkę). Piec 15 minut w 230 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 205 stopni i piec kolejne 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z blaszki. On wręcz sam wypada po przechyleniu i dopiec jeszcze 5 min bez blaszki.

Upieczony chleb wystudzić na kratce, aby para mogła swobodnie wyjść.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *