


Ziołowe, domowe bułeczki. Pyszne bez niczego, ale można także zrobić nich kolorowe mini kanapeczki. Świetne urozmaicenie zwykłych kanapek.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo: 60 g czosnkowo-ziołowego masełka (przepis tutaj: https://justynagotuje.pl/ziolowe-maselko/)
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru oraz trochę mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, pozostałym cukrem, mlekiem, wodą oraz olejem. Zagnieść ciasto.
Przykryć je folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na 16 bułeczek. Każdą rozwałkować w eliptyczny kształt. Posmarować ziołowym masełkiem. Naciąć na 3 paseczki pozostawiając kawałek nierozcięty, aby trzymały się razem. Zapleść jak warkocza. Skleić 2 końce tworząc bułęczkę.




Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut. Piec w 180 stopniach ok. 18-20 minut. Do złocistego koloru.