ziołowe bułeczki
bułki bułki na drożdżach inne wypieki PIECZYWO

Ziołowe bułeczki

ziołowe bułeczki
ziołowe bułeczki
ziołowe bułeczki

Ziołowe, domowe bułeczki. Pyszne bez niczego, ale można także zrobić nich kolorowe mini kanapeczki. Świetne urozmaicenie zwykłych kanapek.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo: 60 g czosnkowo-ziołowego masełka (przepis tutaj: https://justynagotuje.pl/ziolowe-maselko/)

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru oraz trochę mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, pozostałym cukrem, mlekiem, wodą oraz olejem. Zagnieść ciasto.

Przykryć je folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na 16 bułeczek. Każdą rozwałkować w eliptyczny kształt. Posmarować ziołowym masełkiem. Naciąć na 3 paseczki pozostawiając kawałek nierozcięty, aby trzymały się razem. Zapleść jak warkocza. Skleić 2 końce tworząc bułęczkę.

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut. Piec w 180 stopniach ok. 18-20 minut. Do złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *