domowe kajzerki
bułki bułki na drożdżach PIECZYWO

Chrupiące kajzerki

domowe kajzerki

Domowe, pyszne kajzerki, z chrupiącą skórką. To moje kolejne podejście do domowych kajzerek. Pierwsze były pyszne, ale mięciutkie. Teraz zależało mi na chrupiącej skórce. Szukałam różnych przepisów, piekłam, szukając ideału.

Składniki (10 szt.):

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g świeżych drożdży
  • 270 ml letniej wody
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju (rzepakowy, słonecznikowy)

dodatkowo: spryskiwacz z wodą

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, cukier oraz olej. Zagniatać ciasto przez ok. 10 minut, aż zacznie odchodzić od ścian miski (najlepiej robić to za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych).

Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości).

Ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 10 bułeczek. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie, lekko je spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na kolejne 15 minut.

Zrobić nacięcia charakterystyczne dla kajzerki. Fajnie sprawdzi się do tego kawałek plastiku wycięty z butelki.

kajzerki

Bułeczki solidnie spryskać wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzanie góra-dół, środkowa półka). Piec ok. 20-25 minut. Co 5 minut otwierać piekarnik i porządnie spryskiwać bułki wodą (łącznie 3-4 razy). Jest to bardzo ważne gdyż zapewnia chrupkość bułeczkom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *