bułki z pieczarkami
bułki inne wypieki PIECZYWO wegetariańskie WYTRAWNIE

Chlebki z pieczarkami i mozzarellą

chlebki z pieczarkami

Mini chlebki na zakwasie z pieczarkami i serem. Super odmiana od klasycznego, drożdżowego ciasta. Pyszne, wytrawne wypieki. Idealne na śniadanie.

Składniki (8 szt.):

  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 190 ml wody
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 35 g zakwasu żytniego
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

dodatkowo:

  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól, pieprz czarny
  • 100 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, zakwas oraz oliwę z oliwek. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju. Smażyć, aż nadmiar płynu odparuje, a pieczarki się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
  2. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8 bułeczek. Uformować kulki. Następnie je rozpłaszczyć, a na środku zrobić wgłębienie. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  1. Wgłębienia w bułeczkach wypełnić pieczarkami. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30-40 minut. Po tym czasie wierzch posypać serem.
  1. Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) przez 20-25 minut. Do uzyskania rumianego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *