
Mini chlebki na zakwasie z pieczarkami i serem. Super odmiana od klasycznego, drożdżowego ciasta. Pyszne, wytrawne wypieki. Idealne na śniadanie.
Składniki (8 szt.):
- 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 190 ml wody
- 2/3 łyżeczki soli
- 35 g zakwasu żytniego
- 10 g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo:
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka masła lub oleju
- sól, pieprz czarny
- 100 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, zakwas oraz oliwę z oliwek. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.


- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju. Smażyć, aż nadmiar płynu odparuje, a pieczarki się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8 bułeczek. Uformować kulki. Następnie je rozpłaszczyć, a na środku zrobić wgłębienie. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

- Wgłębienia w bułeczkach wypełnić pieczarkami. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30-40 minut. Po tym czasie wierzch posypać serem.

- Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) przez 20-25 minut. Do uzyskania rumianego koloru.