Kurczak w sosie śmietanowo-paprykowym. Przepis jest niezwykle prosty i naprawdę rewelacyjny. Powstał zupełnie przypadkowo i po prostu mnie zachwycił. Przepyszny! Myślę, że świetnie sprawdzi się także do polędwiczek wieprzowych lub indyka. Nie zamieniajcie musztardy francuskiej na inną. To jest kluczowy składnik i rodzaj musztardy odgrywa to istotną rolę.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej (lekko kopiasta)
- 1 płaska łyżka stołowa słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego lub Worcester
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1/3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu lub chili
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić i osuszyć. Każdy filet przekroić na pół w poprzek, a następnie jeszcze wzdłuż. Z obu filetów wychodzi łącznie 8 kawałków.
Oprószyć je z obu stron mieszanką przyprawy do kurczaka, kolendry, czosnku, soli, pieprzu lub chili.
W miseczce wymieszać musztardę ze słodką mieloną papryką, sosem sojowym, sojowo-grzybowym i miodem. 1/3 powstałej marynaty posmarować mięso z obu stron.
Do pozostałej części marynaty dodać śmietankę 30%. Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub oliwy. Wyłożyć kawałki kurczaka i smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony.
Zalać sosem (z marynaty i śmietanki). Wymieszać. Gotować pod przykryciem, na niedużej mocy grzania 10 minut. Następnie odkryć i gotować jeszcze kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.