kurczak w sosie
dania główne WYTRAWNIE

Kurczak w sosie śmietanowo paprykowym

kurczak w sosie
kurczak w sosie

Kurczak w sosie śmietanowo-paprykowym. Przepis jest niezwykle prosty i naprawdę rewelacyjny. Powstał zupełnie przypadkowo i po prostu mnie zachwycił. Przepyszny! Myślę, że świetnie sprawdzi się także do polędwiczek wieprzowych lub indyka. Nie zamieniajcie musztardy francuskiej na inną. To jest kluczowy składnik i rodzaj musztardy odgrywa to istotną rolę.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej (lekko kopiasta)
  • 1 płaska łyżka stołowa słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego lub Worcester
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu lub chili

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić i osuszyć. Każdy filet przekroić na pół w poprzek, a następnie jeszcze wzdłuż. Z obu filetów wychodzi łącznie 8 kawałków.

Oprószyć je z obu stron mieszanką przyprawy do kurczaka, kolendry, czosnku, soli, pieprzu lub chili.

W miseczce wymieszać musztardę ze słodką mieloną papryką, sosem sojowym, sojowo-grzybowym i miodem. 1/3 powstałej marynaty posmarować mięso z obu stron.

Do pozostałej części marynaty dodać śmietankę 30%. Dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub oliwy. Wyłożyć kawałki kurczaka i smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony.

Zalać sosem (z marynaty i śmietanki). Wymieszać. Gotować pod przykryciem, na niedużej mocy grzania 10 minut. Następnie odkryć i gotować jeszcze kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *