nadziewane bułeczki
inne wypieki przekąski śniadanie WYTRAWNIE

Nadziane bułeczki pomidorowe

bułeczki pomidorowe

Bułeczki drożdżowe, nadziane pomidorowym farszem, z dodatkiem boczku. Przepyszne, pulchniutkie, aż trudno było się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich na raz! Co więcej, po całkowitym wystudzeniu, na drugi dzień, okazały się równie pyszne, z nawet chyba pyszniejsze! Dlatego stanowią świetne jedzenie na wynos, do pracy czy szkoły. 

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g cukru
  • 70 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 220 ml mleka

Farsz:

  • 100 g boczku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • garść kukurydzy (może być mix kukurydza, groszek, papryka)
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej

Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wsypać 1 łyżkę cukru, połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut.
2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajko, roztopione, letnie masło, pozostałe mleko, pozostały cukier,  sól, oraz przygotowany rozczyn drożdży. Za pomocą miksera, z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), wyrabiać ciasto kilka minut, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie odchodzić od ścian miski. 
3. Wyrobione ciasto, pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.
4. Boczek pokroić w cienkie plastry. Na suchej patelni podsmażyć go, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zarumieni. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć minutę. 
5. Dodać puszkę pomidorów oraz garść odsączonej z zalewy kukurydzy. Chwilę smażyć składniki się połączą. Na koniec doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Farsz odstawić do wystudzenia. 
6. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na stolnicy i podzielić na 10 bułeczek. Każdą z nich w dłoniach spłaszczyć. Wyłożyć po łyżce farszu. Zakleić bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

nadziewane bułeczki

7. Piec w 190 stopniach ok. 25 minut, aż się zarumienią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *