Wykwintna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, kiełbasą, pieczarkami i aksamitnym sosem beszamelowym.
Składniki:
- 300 g makaronu świderki
- 400 g mrożonego szpinaku
- 400 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 300 g kiełbasy
sos beszamelowy :
- 2 kopiaste łyżki mąki
- 2 kopiaste łyżki masła
- 400 ml mleka
- garść startego parmezanu
- garść żółtego sera
- szczypta gałki muszkatałowej
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente. Przełożyć do miski.
2. Patelnię natłuścić dwoma łyżkami oleju lub oliwy, podsmażyć przez 1-2 minuty posiekany czosnek. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć na niedużym ogniu, aż szpinak się rozmrozi, następnie podkręcić grzanie i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać do makaronu.
3. Na drugiej patelni, bez tłuszczu usmażyć kiełbasę, aby była ładnie rumiana. Zdjąć z patelni. Dodać do makaronu.
4. Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy, usmażyć pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Dodać do makaronu.
5. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
6. Sos beszamelowy: Masło roztopić w garneczku, z grubym dnem. Dodać mąkę. Smażyć chwilę, cały czas mieszając. Dodać mleko i bardzo intensywnie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Dodać starte sery, szczyptę gałki muszkatałowej, doprawić solą do smaku. Sos wylać na wierzch zapiekanki.
7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20 minut.
8. Całą zapiekankę możecie przygotować sobie dzień wcześniej, a w dniu podania tylko włożyć do piekarnika, czas pieczenia wydłuży się do 30-35 minut.