pizza z serem w rantach
dania główne pizza WYTRAWNIE

Chrupiąca pizza z serem w rantach

Pizza z ukrytym serem w rantach. Wspaniałe zaskoczenie, podczas jedzenia 🙂 Składniki dowolne, ja wybrałam swoje ulubione.

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 220 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek 

pozostałe składniki:

  • pomidorowy sos do pizzy (kilka łyżek passaty pomidorowej, sól, pieprz, oregano, bazylia)
  • kiełbasa myśliwska
  • oliwki
  • papryka czerwona 
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • kukurydza
  • żółty ser

Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier, oraz 100 ml letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia. 
2. Mąkę przełożyć do miski. Dodać pozostałą wodę, rozpuszczone drożdże, sól oraz oliwę  z oliwek. Wyrabiać ciasto kilka minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno się kleić. 
3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i umieścić w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. 
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w cienki placek. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
5. Aby zrobić ser w rantach, brzegi pizzy wyłożyć na około paskami (takie ala frytki) z sera. Przykryć ciastem. Docisnąć do spodu, aby ciasto się skleiło. Ewentualnie można zwilżyć wodą, gdyby się rozklejało. 
6. Następnie spód pizzy posmarować sosem. Posypać umiarkowaną ilością startego sera. I układać kolejno swoje ulubione składniki: u mnie półksiężyce  cebuli, pokrojone oliwki, cienkie plasterki pieczarek (nie dużo bo później pizza utonie), kukurydza odsączona z zalewy, paski papryki, a na wierzchu plasterki kiełbasy, aby ładnie się wytopił tłuszcz i stały się zarumienione. 
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut. Pizza musi być zarumieniona.  Spód pizzy też musi być lekko złoty. Można pod koniec pieczenia na 5 minut włączyć termoobieg.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *