Pizza z ukrytym serem w rantach. Wspaniałe zaskoczenie, podczas jedzenia 🙂 Składniki dowolne, ja wybrałam swoje ulubione.
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 220 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
pozostałe składniki:
- pomidorowy sos do pizzy (kilka łyżek passaty pomidorowej, sól, pieprz, oregano, bazylia)
- kiełbasa myśliwska
- oliwki
- papryka czerwona
- kilka pieczarek
- cebula
- kukurydza
- żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier, oraz 100 ml letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia.
2. Mąkę przełożyć do miski. Dodać pozostałą wodę, rozpuszczone drożdże, sól oraz oliwę z oliwek. Wyrabiać ciasto kilka minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno się kleić.
3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i umieścić w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w cienki placek. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Aby zrobić ser w rantach, brzegi pizzy wyłożyć na około paskami (takie ala frytki) z sera. Przykryć ciastem. Docisnąć do spodu, aby ciasto się skleiło. Ewentualnie można zwilżyć wodą, gdyby się rozklejało.
6. Następnie spód pizzy posmarować sosem. Posypać umiarkowaną ilością startego sera. I układać kolejno swoje ulubione składniki: u mnie półksiężyce cebuli, pokrojone oliwki, cienkie plasterki pieczarek (nie dużo bo później pizza utonie), kukurydza odsączona z zalewy, paski papryki, a na wierzchu plasterki kiełbasy, aby ładnie się wytopił tłuszcz i stały się zarumienione.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut. Pizza musi być zarumieniona. Spód pizzy też musi być lekko złoty. Można pod koniec pieczenia na 5 minut włączyć termoobieg.