Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, pyszne! Nie jest przesadnie słodkie, po prostu idealne. Kubeczek w którym znajduje się jogurt naturalny stanowi miarkę dla innych składników. Nie potrzebujesz wagi i miarki, ani miksera. To bardzo ciekawy sposób odmierzania składników. Jednak dla osób skrupulatnych zważyłam również składniki. Ciasto robi się bardzo szybko, później pozostaje tylko pieczenie.
Składniki (blaszka 24 cm x 24 cm lub tortownica 26 cm):
- 200 g jogurtu naturalnego (1 kubeczek)- po przeniesieniu jogurtu do miski, kubeczek umyć i wytrzeć do sucha, będzie on miarką do dalszych składników
- 3 kubeczki mąki pszennej tortowej (450 g)
- 1 kubeczek cukru drobnego (180 g), można dodać cukier malinowy (połączenie cukru z liofilizowanymi malinami- fantastycznie aromatyzuje ciasto)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubeczek oleju (190-200 ml)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 400-420 g rabarbaru + 1,5 łyżki cukru trzcinowego + 1,5 łyżki kaszy manny
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar dokładnie umyć, nie obierać. Łodygi pokroić w 1-1,5 cm kawałki. Wymieszać z 1,5 łyżki cukru trzcinowego oraz kaszą manną. Odstawić.
2. Do miski przełożyć 1 kubeczek jogurtu naturalnego. Dodać 3 kubeczki mąki + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kubeczek cukru, 1 kubeczek oleju, cukier waniliowy, jajka. Wymieszać łyżką, do połączenia składników (nie używać miksera).
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Powciskać go szpatułką.
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni na ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Ciasto powinno się lekko zarumienić.