ciasto z rabarbarem
ciasta NA SŁODKO

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem

Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, pyszne! Nie jest przesadnie słodkie, po prostu idealne. Kubeczek w którym znajduje się jogurt naturalny stanowi miarkę dla innych składników. Nie potrzebujesz wagi i miarki, ani miksera. To bardzo ciekawy sposób odmierzania składników. Jednak dla osób skrupulatnych zważyłam również składniki.  Ciasto robi się bardzo szybko, później pozostaje tylko pieczenie. 

Składniki (blaszka 24 cm x 24 cm lub tortownica 26 cm):

  • 200 g jogurtu naturalnego (1 kubeczek)- po przeniesieniu jogurtu do miski, kubeczek umyć i wytrzeć do sucha, będzie on miarką do dalszych składników 
  • 3 kubeczki mąki pszennej tortowej (450 g)
  • 1 kubeczek cukru drobnego (180 g), można dodać cukier malinowy (połączenie cukru z liofilizowanymi malinami- fantastycznie aromatyzuje ciasto)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubeczek oleju (190-200 ml)
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 4 jajka 
  • 400-420 g rabarbaru + 1,5 łyżki cukru trzcinowego + 1,5 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania:
1. Rabarbar dokładnie umyć, nie obierać. Łodygi pokroić w 1-1,5 cm kawałki. Wymieszać z 1,5 łyżki cukru trzcinowego oraz kaszą manną. Odstawić. 
2. Do miski przełożyć 1 kubeczek jogurtu naturalnego. Dodać 3 kubeczki mąki + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kubeczek cukru, 1 kubeczek oleju, cukier waniliowy, jajka. Wymieszać łyżką, do połączenia składników (nie używać miksera). 
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Powciskać go szpatułką. 
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni na ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Ciasto powinno się lekko zarumienić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *