pina colada
ciasta NA SŁODKO

Truskawkowa Pina colada

pina colada

Ciasto Pina Colada, w połączeniu z truskawkami to świetna sprawa! Delikatny biszkopt, truskawki zanurzone w pysznym musie ananasowym, a na wierzchu fantastyczny, bezowy placek kokosowy. 

Składniki:
Biszkopt:

  • 2 jajka rozm L
  • 40 g cukru
  • 65 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Mus ananasowy:

  • 1 duża puszka ananasa
  • 10 g żelatyny (2 łyżeczki)
  • 50 ml wody

Kokosowa beza:

  • 4 białka rozm M lub 3 duże wiejskie
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 150-200 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 250 g truskawek

Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując na dużych obrotach. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. 
2. Dodać łyżkę oleju oraz sok z cytryny. Wymieszać delikatnie łyżką lub silikonową łopatką. Mąkę  przesiać. Dodawać porcjami, delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. 
3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć ciasto. Wyrównać łyżką. Włożyć na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 13-15 minut. Biszkopt musi mieć złocisty kolor, Wystudzić.
4. Żelatynę namoczyć w 50 ml zimnej wody, przez 5 minut. Ananasa wraz z sokiem zblendować na gładki mus. Podgrzać. Do gorącego musu dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia. Nie gotować. Wystudzić. 
5.  4 białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując, aż do wykończenia cukru. Piana musi być sztywna i lśniąca. Dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz 1-2 łyżeczki soku z cytryny. Krótko zmiksować.  Dodać wiórki kokosowe, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia składników.  Masę wyłożyć na blachę, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (w tej samej co był pieczony biszkopt). Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Na złoty kolor. Wystudzić. 
6. Na wystudzony biszkopt ułożyć połówki odszypułkowanych truskawek. Następnie wyłożyć lekko tężejący mus ananasowy. Schłodzić w lodówce 30 minut. Na wierzch wyłożyć wystudzony placek kokosowy. Lekko docisnąć. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *