babka twarogowa
ciasta NA SŁODKO Wielkanoc

Babka twarogowa

babka twarogowa
babka twarogowa
babka twarogowa
babka twarogowa

Twaróg z powodzeniem można dodać do babki. Wychodzi treściwa, a ser jest w niej wyczuwalny. Można użyć zwykłego twarogu lub z wiaderka.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
  • 160 g cukru drobnego
  • 250 g twarogu półtłustego lub z wiaderka
  • 4 jajka rozm. L
  • 170 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • polewa czekoladowa: 100 g czekolady + 40 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Dodawać pojedynczo jajka (o temp. pokojowej), po każdym chwilę miksować.

Twaróg rozetrzeć widelcem (tego z wiaderka nie rozcierać). Dodać do całości wraz z aromatem waniliowym. Zmiksować do połączenia.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia.

Formę do babki (średnica w najszerszym miejscu to 23 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć masę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 45 minut. Do suchego patyczka. Po 10 minutach wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Polewa: śmietankę podgrzać aby była gorąca. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać do całkowitego połączenia i jednolitej konsystencji. W razie potrzeby lekko podgrzać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *