Twaróg z powodzeniem można dodać do babki. Wychodzi treściwa, a ser jest w niej wyczuwalny. Można użyć zwykłego twarogu lub z wiaderka.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
- 160 g cukru drobnego
- 250 g twarogu półtłustego lub z wiaderka
- 4 jajka rozm. L
- 170 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- polewa czekoladowa: 100 g czekolady + 40 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać pojedynczo jajka (o temp. pokojowej), po każdym chwilę miksować.
Twaróg rozetrzeć widelcem (tego z wiaderka nie rozcierać). Dodać do całości wraz z aromatem waniliowym. Zmiksować do połączenia.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia.
Formę do babki (średnica w najszerszym miejscu to 23 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć masę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 45 minut. Do suchego patyczka. Po 10 minutach wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Polewa: śmietankę podgrzać aby była gorąca. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać do całkowitego połączenia i jednolitej konsystencji. W razie potrzeby lekko podgrzać.