Wspaniałe, bardzo czekoladowe ciasto z malinami. Nazwałam je czekoladową „pufką” gdyż maliny na wierzchu ciasta wyglądają jak guziki w pikowanej pufce 🙂 Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i bardzo pyszne!
Składniki (blacha 24 x 24 cm lub tortownica 26cm) :
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki kakao
- 3 jajka rozm. L
- 160 ml mleka
- 200 g cukru (szklanka)
- 110 g ciemnej czekolady
- 80 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- 200 g malin
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać.
2. Masło roztopić w rondelku. Do gorącego masła dodać połamaną na kostki czekoladę. Odstawić na chwilę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Można też rozpuścić masło z czekoladą w mikrofalówce, od czasu do czasu mieszając.
3. Jajka utrzeć z cukrem, za pomocą miksera. Masa powinna być puszysta.
4. Porcjami dodawać rozpuszczoną, letnią czekoladę z masłem. Miksować. Dodać pastę waniliową.
5. Dodać mleko w dwóch porcjach. Zmiksować.
6. Dodać przesianą mąkę z kakao, wymieszać łyżką lub łopatką (lub mikserem na wolnych obrotach).
7. Dodać maliny (garść odłożyć na wierzch). Wymieszać delikatnie łyżką.
8. Ciasto przełożyć do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub kaszą manną. Przenieść ciasto. Na wierzchu wyłożyć odłożoną wcześniej garść malin. Delikatnie powbijać w ciasto.
9. Piec w 180 stopniach ok. 45-50 minut. Do suchego patyczka.