ciasto z malinami
ciasta NA SŁODKO

Ekstremalnie czekoladowe ciasto z malinami

ciasto z malinami
ciasto z malinami

Wspaniałe, bardzo czekoladowe ciasto z malinami. Nazwałam je czekoladową „pufką” gdyż maliny na wierzchu ciasta wyglądają jak guziki w pikowanej pufce 🙂 Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i bardzo pyszne! 

Składniki (blacha 24 x 24 cm lub tortownica 26cm) :

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka rozm. L
  • 160 ml mleka
  • 200 g cukru  (szklanka)
  • 110 g ciemnej czekolady 
  • 80 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 200 g malin

Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać. 
2. Masło roztopić w rondelku. Do gorącego masła dodać połamaną na kostki czekoladę. Odstawić na chwilę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Można też rozpuścić masło z czekoladą w mikrofalówce, od czasu do czasu mieszając. 
3. Jajka utrzeć z cukrem, za pomocą miksera. Masa powinna być puszysta.
4. Porcjami dodawać rozpuszczoną, letnią czekoladę z masłem. Miksować. Dodać pastę waniliową.
5. Dodać mleko w dwóch porcjach. Zmiksować. 
6. Dodać przesianą mąkę z kakao, wymieszać łyżką lub łopatką (lub mikserem na wolnych obrotach). 
7. Dodać maliny (garść odłożyć na wierzch). Wymieszać delikatnie łyżką. 
8. Ciasto przełożyć do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub kaszą manną. Przenieść ciasto. Na wierzchu wyłożyć odłożoną wcześniej garść malin. Delikatnie powbijać w ciasto. 
9. Piec w 180 stopniach ok. 45-50 minut. Do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *