walentynkowe torciki
ciasta NA SŁODKO Walentynki

Walentynkowe torciki

torciki walentynkowe
torcik walentynkowy
torcik walentynkowy
walentynkowe torciki

Walentynkowe mini torciki. Biszkopt z nutą kokosa, truskawkowa konfitura, oraz śmietankowy krem z mascarpone. Pyszne połączenie i idealny deser.

Biszkopt (2 serduszka, każde 11 cm x 11 cm x 5 cm):

  • 2 jajka rozm. L
  • 55 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki kokosowej (można zamienić na tortową lub zmielonymi wiórkami kokosowymi)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g drobnego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Krem:

  • 180 ml śmietanki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie barwnik spożywczy
  • opcjonalnie likier kokosowy do nasączenia biszkoptu

Kilka łyżek konfitury truskawkowej lub domowej frużeliny truskawkowej (przepis jak ją przygotować znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/fruzelina-truskawkowa/)

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, wciąż ubijając na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru.

Dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz mąkę kokosową. Wymieszać delikatnie do połączenia.

Ciasto przełożyć do foremek z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 170-180 stopniach ok. 20 minut. Do suchego patyczka i lekko złocistego koloru.

Śmietankę lekko ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone. Ubijać do uzyskania gęstego kremu.

Wystudzone biszkopciki przekroić na pół. Opcjonalnie można nasączyć je niewielką ilością likieru kokosowego. Przełożyć konfiturą truskawkową, oraz 1/3 kremu. Do pozostałej części można dodać trochę czerwonego barwnika spożywczego. Udekorować wierzch.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *