Walentynkowe mini torciki. Biszkopt z nutą kokosa, truskawkowa konfitura, oraz śmietankowy krem z mascarpone. Pyszne połączenie i idealny deser.
Biszkopt (2 serduszka, każde 11 cm x 11 cm x 5 cm):
- 2 jajka rozm. L
- 55 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki kokosowej (można zamienić na tortową lub zmielonymi wiórkami kokosowymi)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g drobnego cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Krem:
- 180 ml śmietanki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie barwnik spożywczy
- opcjonalnie likier kokosowy do nasączenia biszkoptu
Kilka łyżek konfitury truskawkowej lub domowej frużeliny truskawkowej (przepis jak ją przygotować znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/fruzelina-truskawkowa/)
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, wciąż ubijając na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru.
Dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz mąkę kokosową. Wymieszać delikatnie do połączenia.
Ciasto przełożyć do foremek z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 170-180 stopniach ok. 20 minut. Do suchego patyczka i lekko złocistego koloru.
Śmietankę lekko ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone. Ubijać do uzyskania gęstego kremu.
Wystudzone biszkopciki przekroić na pół. Opcjonalnie można nasączyć je niewielką ilością likieru kokosowego. Przełożyć konfiturą truskawkową, oraz 1/3 kremu. Do pozostałej części można dodać trochę czerwonego barwnika spożywczego. Udekorować wierzch.