Truskawki zatopione w pysznym owocowym sosie. Frużelina truskawkowa jest idealna do gofrów, lodów i innych deserów.
Składniki na 1 słoiczek:
- 300 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
Frużelinę przygotowałam z mrożonych truskawek. Nie dodawałam żelatyny gdyż nie było takiej potrzeby. Po dodaniu mąki ziemniaczanej uzyskała idealną konsystencję. Opcjonalnie na koniec można dodać jedną łyżeczkę żelatyny wymieszaną z 1 łyżką wody. Nie gotować, tylko wymieszać do rozpuszczenia. Wówczas będzie bardziej galaretkowata konsystencja.
Sposób przygotowania:
Truskawki umieścić w garneczku lub na patelni (jeżeli używacie świeżych truskawek, to pokroić je na ćwiartki). Dodać cukier.
Gotować kilka minut, aż truskawki puszczą sok.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Dodać do truskawek. Gotować jeszcze 2 minuty.