frużelina truskawkowa
Bez kategorii przetwory

Frużelina truskawkowa

frużelina truskawkowa
frużelina truskawkowa

Truskawki zatopione w pysznym owocowym sosie. Frużelina truskawkowa jest idealna do gofrów, lodów i innych deserów.

Składniki na 1 słoiczek:

  • 300 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody

Frużelinę przygotowałam z mrożonych truskawek. Nie dodawałam żelatyny gdyż nie było takiej potrzeby. Po dodaniu mąki ziemniaczanej uzyskała idealną konsystencję. Opcjonalnie na koniec można dodać jedną łyżeczkę żelatyny wymieszaną z 1 łyżką wody. Nie gotować, tylko wymieszać do rozpuszczenia. Wówczas będzie bardziej galaretkowata konsystencja.

Sposób przygotowania:

Truskawki umieścić w garneczku lub na patelni (jeżeli używacie świeżych truskawek, to pokroić je na ćwiartki). Dodać cukier.

Gotować kilka minut, aż truskawki puszczą sok.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Dodać do truskawek. Gotować jeszcze 2 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *