kajzerki
bułki bułki na drożdżach PIECZYWO

Kajzerki

kajzerki

Domowe pieczywo jest tak pyszne, że nie trzeba go reklamować. I do tego znacie dokładny skład. Kajzerki są pyszne zarówno od razu po upieczeniu, oraz następnego dnia, a także można je mrozić.  

Składniki (12 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:
1. Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru oraz 100 ml letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia. Jeżeli korzystacie z suszonych drożdży, nie wykonujemy  rozczynu, tylko dodajemy bezpośrednio do mąki wraz z innymi składnikami (punkt 3).
2. Mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie. Dodać rozpuszczone drożdże. Umieścić w ciepłym miejscu na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. 
3. Dodać pozostałą letnią wodę, sól, roztopione ostudzone masło. Ciasto wyrabiać 8-10 minut mikserem z hakami do ciast drożdżowych lub ręcznie. Ewentualnie doczynić niewielką ilość mąki. 
4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. W chłodnym pomieszczeniu czas wyrastania ulegnie wydłużeniu.
5. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę wyrabiać. Podzielić na 12 części. Uformować kuleczki. 
6. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczyć. Ostrą stroną noża zrobić nacięcia, charakterystyczne dla kajzerek. Jeżeli chcecie oprószyć je sezamem albo makiem, to posmarować je delikatnie roztrzepanym jajkiem i następnie oprószyć ziarnami. 
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (bez termoobiegu) 15-17 minut. Na złoty kolor. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *