chleb żytni z ziarnami
chleby na zakwasie PIECZYWO

Chleb pszenno żytni z ziarnami

chleb żytni z ziarnami

Chleb pszenno żytni na zakwasie z ziarnami. Wzorowałam się na przepisie Piotra Kucharskiego, który jest specem od pieczywa. Dostosowałam przepis do własnych preferencji i wyszedł pyszny chlebek.

Składniki (2 bochenki):

Dzień przed pieczeniem:

  • 20 g aktywnego, dojrzałego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 lub razowej
  • 200 g wody

Składniki na chleb:

  • 350 g zakwasu z dnia poprzedniego
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej lub razowej typ 2000
  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g ulubionych ziaren lub orzechów (słonecznik, dynia, orzechy włoskie, piniowe)
  • 680 ml wody
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce umieścić 20 g aktywnego zakwasu żytniego, 200 g mąki żytniej oraz 200 g wody. Wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 h. Po tym czasie zawartość powinna mieć widoczne bąbelki.
  1. W dużej misce umieścić 350 g zakwasu z dnia poprzedniego. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać łyżką. Przykryć folią spożywczą. Odstawić na 3-4 h. do fermentacji.
  1. Podrośnięte ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę.
  2. Przygotować 2 keksówki o długości ok. 20-22 cm. Wysmarować je masłem.
  3. Do każdej wyłożyć po połowie ciasta. Najlepiej odważyć po równo, aby bochenki piekły się w tym samym czasie. Zwilżonymi dłońmi wyrównać powierzchnię ciasta. Blachy przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2-3 godziny (do garowania).
  1. Na ostatnim poziomie piekarnika umieścić blachę piekarnikową. Piekarnik nagrzać do temp 220 stopni.
  2. Naciąć chleby, a następnie umieścić je na środkowym poziomie piekarnika. Do blachy na ostatnim poziomie wlać szklankę wody.
  3. Piec ok. 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *