Chleb pszenno żytni na zakwasie z ziarnami. Wzorowałam się na przepisie Piotra Kucharskiego, który jest specem od pieczywa. Dostosowałam przepis do własnych preferencji i wyszedł pyszny chlebek.
Składniki (2 bochenki):
Dzień przed pieczeniem:
- 20 g aktywnego, dojrzałego zakwasu żytniego
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 lub razowej
- 200 g wody
Składniki na chleb:
- 350 g zakwasu z dnia poprzedniego
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej lub razowej typ 2000
- 600 g mąki pszennej typ 750
- 150 g ulubionych ziaren lub orzechów (słonecznik, dynia, orzechy włoskie, piniowe)
- 680 ml wody
- 1 łyżka stołowa miodu
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieścić 20 g aktywnego zakwasu żytniego, 200 g mąki żytniej oraz 200 g wody. Wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 h. Po tym czasie zawartość powinna mieć widoczne bąbelki.
- W dużej misce umieścić 350 g zakwasu z dnia poprzedniego. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać łyżką. Przykryć folią spożywczą. Odstawić na 3-4 h. do fermentacji.
- Podrośnięte ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę.
- Przygotować 2 keksówki o długości ok. 20-22 cm. Wysmarować je masłem.
- Do każdej wyłożyć po połowie ciasta. Najlepiej odważyć po równo, aby bochenki piekły się w tym samym czasie. Zwilżonymi dłońmi wyrównać powierzchnię ciasta. Blachy przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2-3 godziny (do garowania).
- Na ostatnim poziomie piekarnika umieścić blachę piekarnikową. Piekarnik nagrzać do temp 220 stopni.
- Naciąć chleby, a następnie umieścić je na środkowym poziomie piekarnika. Do blachy na ostatnim poziomie wlać szklankę wody.
- Piec ok. 50 minut.