Meksykańskie pierożki nadziane pikantnym farszem z mięsa mielonego. Przygotowane z mięciutkiego ciasta drożdżowego. Świetna przekąska na ciepło i zimno.
Składniki:
Ciasto:
- 360 g mąki pszennej tortowej
- 20 g świeżych drożdży (lub 4-5 g suszonych drożdży)
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru
- 160 ml mleka
- 45 g masła
- 2/3 łyżeczki soli
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano oraz bazylii
- sól
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku (korzystając z suszonych drożdży nie należy ich rozpuszczać w mleku, tylko dodać bezpośrednio do mąki). W dużej misce wymieszać mąkę z solą, cukrem, roztopionym letnim masłem, jajkiem oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać mięso mielone oraz przyprawy. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Dodać passatę pomidorową. Smażyć kolejne kilka minut.
- Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Wymieszać. Doprawić solą.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Pociąć na kwadraciki.
- Na każdym umieścić 1-2 łyżki farszu.
- Zamknąć w trójkątnego pierożka.
- Układać ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Można oprószyć słodką, mieloną papryką.
- Piec w 190 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 20 minut. Na złoty kolor.