drożdżowe pierożki z kiełbaskami
inne wypieki PIECZYWO przekąski śniadanie Sylwester WYTRAWNIE

Drożdżowe pierożki z frankfurterkami

drożdżowe pierożki z kiełbaską

Drożdżowe wypieki, zarówno te na słodko i na słono są fantastyczne na ciepło i zimno. Te pysznie nadziane, drożdżowe rogaliczki świetnie sprawdzą się jako filmowe przekąski, lub posiłek na zimno do pracy.

Składniki (18 sztuk):

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 45 g masła
  • 3 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110 ml mleka
  • 1 małe jajko

Farsz:

  • 150 g frankfurterek
  • 300 g pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz czarny
  • 2/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 100 g sera mozzarella

dodatkowo: 1 roztrzepane jajko, garść sezamu

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieścić mąkę, drożdże, sól, cukier, roztopione letnie masło, letnie mleko, oraz jajko. Zagnieść ciasto. Ręcznie lub mikserem z hakami do ciast drożdżowych. Zagniatać 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrastania.
  2. Farsz: Frankfurterki, aby obrać ze skórek zagotować je w wodzie, a po przestudzeniu obrać. Jeżeli nie przeszkadzają wam skórki można ten etap pominąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć ją na oleju. Dodać pokrojone w 1 cm kawałki frankfurterki. Dodać pokrojoną paprykę (mogą być cienkie paski lub drobną kostkę). Smażyć kilka minut pod przykryciem na niedużym ogniu, aby lekko zmiękła. Dodać ostrą, mieloną paprykę. Wymieszać.
  3. Dodać sparzone ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej odcisnąć z nadmiaru soku). Całość smażyć bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wystudzić.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować koło o średnicy ok. 40 cm. Wycinać nieduże kółka o średnicy ok. 9 cm.
  5. Wykładać po łyżce farszu i odrobinie mozzarelli. Zamknąć pierożka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem na 20 minut.
  1. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Obsypać sezamem lub mozzarellą.
  1. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) ok. 20-25 minut. Upieczone pierożki wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *