Drożdżowe wypieki, zarówno te na słodko i na słono są fantastyczne na ciepło i zimno. Te pysznie nadziane, drożdżowe rogaliczki świetnie sprawdzą się jako filmowe przekąski, lub posiłek na zimno do pracy.
Składniki (18 sztuk):
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 45 g masła
- 3 g suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 110 ml mleka
- 1 małe jajko
Farsz:
- 150 g frankfurterek
- 300 g pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz czarny
- 2/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 100 g sera mozzarella
dodatkowo: 1 roztrzepane jajko, garść sezamu
Sposób przygotowania:
- W misce umieścić mąkę, drożdże, sól, cukier, roztopione letnie masło, letnie mleko, oraz jajko. Zagnieść ciasto. Ręcznie lub mikserem z hakami do ciast drożdżowych. Zagniatać 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrastania.
- Farsz: Frankfurterki, aby obrać ze skórek zagotować je w wodzie, a po przestudzeniu obrać. Jeżeli nie przeszkadzają wam skórki można ten etap pominąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć ją na oleju. Dodać pokrojone w 1 cm kawałki frankfurterki. Dodać pokrojoną paprykę (mogą być cienkie paski lub drobną kostkę). Smażyć kilka minut pod przykryciem na niedużym ogniu, aby lekko zmiękła. Dodać ostrą, mieloną paprykę. Wymieszać.
- Dodać sparzone ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej odcisnąć z nadmiaru soku). Całość smażyć bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wystudzić.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować koło o średnicy ok. 40 cm. Wycinać nieduże kółka o średnicy ok. 9 cm.
- Wykładać po łyżce farszu i odrobinie mozzarelli. Zamknąć pierożka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem na 20 minut.
- Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Obsypać sezamem lub mozzarellą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) ok. 20-25 minut. Upieczone pierożki wystudzić na kratce.