kotlety z indyka z pieczarkami
dania główne WYTRAWNIE

Kotlety z indyka zapiekane z pieczarkami i serem

kotlet z indyka z pieczarkami

Panierowane, chrupiące kotlety z indyka, zapieczone z pieczarkami oraz mozzarellą. Podane z gotowanymi ziemniakami oraz surówką. Pyszne urozmaicenie tradycyjnych kotletów.

Składniki:

  • 3 plastry filetu z indyka + 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki soli, szczypta chili, pieprzu, szczypta curry, szczypta mielonej kolendry, (można też użyć gotowej mieszanki przypraw do kurczaka)
  • 400 pieczarek
  • 50 g sera mozzarella
  • sól, pieprz czarny
  • 1 jajko +1 łyżka mleka + 5-6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filety z indyka rozbić tłuczkiem. Oprószyć przyprawami. Obtoczyć w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej.
  2. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Obsmażyć kotlety po 4 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
  3. Pieczarki oczyścić. Pokroić w plastry. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmażyć pieczarki na dużym ogniu. Mieszając, aby się nie przypaliły. Smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić kotlety, a na ich wierzchu pieczarki. Następnie ser.
  1. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni 15minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *