Panierowane, chrupiące kotlety z indyka, zapieczone z pieczarkami oraz mozzarellą. Podane z gotowanymi ziemniakami oraz surówką. Pyszne urozmaicenie tradycyjnych kotletów.
Składniki:
- 3 plastry filetu z indyka + 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki soli, szczypta chili, pieprzu, szczypta curry, szczypta mielonej kolendry, (można też użyć gotowej mieszanki przypraw do kurczaka)
- 400 pieczarek
- 50 g sera mozzarella
- sól, pieprz czarny
- 1 jajko +1 łyżka mleka + 5-6 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Filety z indyka rozbić tłuczkiem. Oprószyć przyprawami. Obtoczyć w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Obsmażyć kotlety po 4 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
- Pieczarki oczyścić. Pokroić w plastry. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmażyć pieczarki na dużym ogniu. Mieszając, aby się nie przypaliły. Smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić kotlety, a na ich wierzchu pieczarki. Następnie ser.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni 15minut.