pierogi ruskie
Boże Narodzenie dania główne pierogi i kluski wegetariańskie WYTRAWNIE

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie, to pyszne wegetariańskie pierogi. Farsz jest bardzo prosty, składa się z gotowanych ziemniaków, twarogu oraz podsmażonej cebulki. Ma bardzo fajną konsystencję, dzięki czemu łatwo się zawija pierogi.

Składniki:

Farsz:

  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • ok. 2/3 łyżeczki soli
  • ok. 2/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 kopiasta łyżka masła

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • ok. 2/3 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno pokroić. Zeszklić ją na maśle (smażyć na niedużym ogniu, aż zmięknie).
  2. Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać twaróg, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz. Dokładnie wyrobić masę.
  3. Ciasto: W dużej misce umieścić mąkę, sól, olej żółtko. Przemieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę. Zagniatać ciasto. Gdy już ciasto zaczyna formować się w kulę, przenieść ją na stolnicę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć, aby odpoczęło 10-15 minut.
  4. Odrywać kawałki ciasta, a następnie cienko rozwałkować. Ja lubię cienkie ciasto, więc rozwałkowuję na grubość ok. 1 mm.
  5. Za pomocą kubka lub obręczy odciskać kółka. Na każdym umieścić łyżkę farszu. Można w dłoniach formować kulki farszu i umieścić je na środkach kółek (wtedy idzie szybciej). Skleić pierożka.
ciasto na pierogi
pierogi ruskie
  1. Pierogi gotować porcjami, w dużej ilości osolonego wrzątku, ok. 4 minuty od wypłynięcia. W garnku 5 litrowym gotuję na raz po ok. 15 sztuk. Przed gotowaniem można dodać do wody 1-2 łyżki oleju. Ugotowane pierogi, nie będą się ze sobą sklejały podczas przechowywania.
  2. Pierogi podawać z podsmażoną na maśle cebulką, boczkiem lub kwaśną śmietaną.
pierogi ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *