Pierogi ruskie, to pyszne wegetariańskie pierogi. Farsz jest bardzo prosty, składa się z gotowanych ziemniaków, twarogu oraz podsmażonej cebulki. Ma bardzo fajną konsystencję, dzięki czemu łatwo się zawija pierogi.
Składniki:
Farsz:
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 duża cebula
- ok. 2/3 łyżeczki soli
- ok. 2/3 łyżeczki pieprzu
- 1 kopiasta łyżka masła
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko
- ok. 2/3 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno pokroić. Zeszklić ją na maśle (smażyć na niedużym ogniu, aż zmięknie).
- Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać twaróg, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz. Dokładnie wyrobić masę.
- Ciasto: W dużej misce umieścić mąkę, sól, olej żółtko. Przemieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę. Zagniatać ciasto. Gdy już ciasto zaczyna formować się w kulę, przenieść ją na stolnicę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć, aby odpoczęło 10-15 minut.
- Odrywać kawałki ciasta, a następnie cienko rozwałkować. Ja lubię cienkie ciasto, więc rozwałkowuję na grubość ok. 1 mm.
- Za pomocą kubka lub obręczy odciskać kółka. Na każdym umieścić łyżkę farszu. Można w dłoniach formować kulki farszu i umieścić je na środkach kółek (wtedy idzie szybciej). Skleić pierożka.
- Pierogi gotować porcjami, w dużej ilości osolonego wrzątku, ok. 4 minuty od wypłynięcia. W garnku 5 litrowym gotuję na raz po ok. 15 sztuk. Przed gotowaniem można dodać do wody 1-2 łyżki oleju. Ugotowane pierogi, nie będą się ze sobą sklejały podczas przechowywania.
- Pierogi podawać z podsmażoną na maśle cebulką, boczkiem lub kwaśną śmietaną.