
To bardzo prosta zapiekanka makaronowa. Makaron, szynka i sery, to naprawdę przepyszne połączenie. Przygotowanie jej, jest szybkie i nieskomplikowane. Makaron możecie użyć dowolny, ja wykorzystałam kolorowy. Wspaniale prezentuje się z jasnym sosem, co jeszcze bardziej zachęca do jedzenia.
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu
- 140 g szynki
- 200 ml śmietanki 30%
- 60 ml bulionu warzywnego (może być z dobrej jakości kostki rosołowej)
- 100 g sera topionego śmietankowego, gołda lub emmentaler
- 80 g sera camembert
- 100 g twardego żółtego sera w kostce np. gołda
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Szynkę pokroić w kostkę.
3. Camembert pokroić w kostkę. Ser w kostce zetrzeć na tarce. Śmietankę umieścić w małym garneczku. Dodać sery, pozostawiając garść startego sera do posypania na wierzchu. Gotować na niedużej mocy, aż sery się rozpuszczą. Dodać bulion. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Makaron wymieszać z szynką. Przenieść do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem. Wierzch posypać garścią żółtego sera.
5. Zapiec w 200 stopniach ok. 20 minut.