zapiekanka makaronowa
dania główne WYTRAWNIE zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z szynką i sosem serowym

zapiekanka makaronowa z szynką

To bardzo prosta zapiekanka makaronowa. Makaron, szynka i sery, to naprawdę przepyszne połączenie. Przygotowanie jej, jest szybkie i nieskomplikowane. Makaron możecie użyć dowolny, ja wykorzystałam kolorowy. Wspaniale prezentuje się z jasnym sosem, co jeszcze bardziej zachęca do jedzenia. 

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu 
  • 140 g szynki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 60 ml bulionu warzywnego (może być z dobrej jakości kostki rosołowej)
  • 100 g sera topionego śmietankowego, gołda lub emmentaler
  • 80 g sera camembert
  • 100 g twardego żółtego sera w kostce np. gołda
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
2. Szynkę pokroić w kostkę. 
3. Camembert pokroić w kostkę. Ser w kostce zetrzeć na tarce. Śmietankę umieścić w małym garneczku. Dodać sery, pozostawiając garść startego sera do posypania na wierzchu. Gotować na niedużej mocy, aż sery się rozpuszczą. Dodać bulion. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
4. Makaron wymieszać z szynką. Przenieść do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem. Wierzch posypać garścią żółtego sera.
5. Zapiec w 200 stopniach ok. 20 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *