spaghetti z pieczarkami
dania główne makarony WYTRAWNIE

Spaghetti z pieczarkami i boczkiem

Pyszne, spaghetti z bekonem i pieczarkami. Niestety kaloryczne ? Jednak czasami, można sobie pozwolić na trochę kalorii.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • sól, pieprz czarny
  • świeży koperek do podania
  • makaron spaghetti

Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w paski. Podsmażyć na suchej patelni, aż nadmiar tłuszczu się wytopi. Zdjąć z patelni. 
2. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. 
3. Dodać oczyszczone, pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć na sporym ogniu, aż się zarumienią. 
4. Dodać śmietankę, oraz usmażony wcześniej bekon. Gotować kilka minut, aż składniki się połączą, a sos zredukuje. Doprawić solą i pierzem do smaku.
5. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z sosem. Podawać ze świeżym, posiekanym koperkiem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *