naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem

naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem
naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. Delikatne naleśniczki w towarzystwie pysznego farszu z kurczakiem. Pyszny obiad.

Składniki:

Farsz:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 op mrożonego szpinaku 400 g
  • 1 nieduża cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2 %
  • 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
  • tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)

Sposób przygotowania:

Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.

Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed każdym naleśnikiem dodawać odrobinę tłuszczu.

Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą. Podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni.

Na patelni roztopić masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć chwilę. Dodać również posiekany, lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.

Dodać usmażonego kurczaka, chwilę podgrzewać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *