Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. Delikatne naleśniczki w towarzystwie pysznego farszu z kurczakiem. Pyszny obiad.
Składniki:
Farsz:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy warzywko
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 op mrożonego szpinaku 400 g
- 1 nieduża cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatałowej
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2 %
- 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
- tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed każdym naleśnikiem dodawać odrobinę tłuszczu.
Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą. Podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni.
Na patelni roztopić masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć chwilę. Dodać również posiekany, lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
Dodać usmażonego kurczaka, chwilę podgrzewać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową do smaku.