Gdy przygotowuję gulasz, to zawsze robię solidną porcję. Część pakuję na gorąco w słoiki i jem później w tygodniu, a resztę jem od razu. Na taką właśnie porcję podaję przepis. Dlatego jeżeli nie potrzebujecie takiej dużej ilości, to zróbcie z połowy składników. Gulasz pysznie smakuje do placków ziemniaczanych, a także do tradycyjnego obiadu z ziemniakami. Jest fantastycznie aromatyczny. Nie żałujcie przypraw.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 2 czerwone papryki
- 2-3 marchewki
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 g suszonych borowików
- 3 pomidory
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
przyprawy:
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz czarny lub kolorowy
Jeżeli nie macie wszystkich przypraw, to oczywiście danie będzie również udane. Ważne aby była spora ilość mielonej papryki, majeranek i wasze ulubione zioła.
Sposób przygotowania:
1. Borowiki wypłukać. Zalać niewielką ilością gorącej wody.
2. Schab oczyścić, osuszyć papierem ręcznikowym, a następnie pokroić w cienkie paski (7 cm długości, 2 cm szerokości i ok. 0,5 cm grubości).
3. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
4. W dużej, głębokiej patelni, lub w garnku z grubym dnem, rozgrzać olej. Wrzucić mięso. Podsmażyć kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oraz posiekany czosnek, a także 3 rodzaje mielonej papryki. Chwilę smażyć.
5. Dodać pokrojoną w grube paski paprykę, pokrojoną w plastry marchew, pokrojone namoczone grzyby oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć kilka minut.
6. Dodać bulion, oraz wodę z moczenia grzybów, pozostawiając osad na dnie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa ok. 1-1,5h.
7. Pod koniec gotowania dodać sparzone ze skórki, pokrojone pomidory. Gotować jeszcze kilka minut.
8. Doprawić solą do smaku.
9. Dodać powoli przesiewane bezpośrednio do sosu mąki, mieszając. Zagotować.