gulasz ze schabu
dania główne Wielkanoc

Gulasz ze schabu

Gdy przygotowuję gulasz, to zawsze robię solidną porcję. Część pakuję na gorąco w słoiki i jem później w tygodniu, a resztę jem od razu. Na taką właśnie porcję podaję przepis. Dlatego jeżeli nie potrzebujecie takiej dużej ilości, to zróbcie z połowy składników. Gulasz pysznie smakuje do placków ziemniaczanych, a także do tradycyjnego obiadu z ziemniakami. Jest fantastycznie aromatyczny. Nie żałujcie przypraw.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 marchewki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g suszonych borowików
  • 3 pomidory
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki oleju

przyprawy:

  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy 
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 listek laurowy 
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • sól, pieprz czarny lub kolorowy 

Jeżeli nie macie wszystkich przypraw, to oczywiście danie będzie również udane. Ważne aby była spora ilość mielonej papryki, majeranek i wasze ulubione zioła. 

Sposób przygotowania:
1. Borowiki wypłukać. Zalać niewielką ilością gorącej wody. 
2. Schab oczyścić, osuszyć papierem ręcznikowym, a następnie pokroić w cienkie paski (7 cm długości, 2 cm szerokości i ok. 0,5 cm grubości). 
3. Mięso oprószyć solą i pieprzem. 
4. W dużej, głębokiej patelni, lub w garnku z grubym dnem, rozgrzać olej. Wrzucić mięso. Podsmażyć kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oraz posiekany czosnek, a także 3 rodzaje mielonej papryki. Chwilę smażyć. 
5. Dodać pokrojoną w grube paski paprykę, pokrojoną w plastry marchew,  pokrojone namoczone grzyby oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć kilka minut. 
6. Dodać bulion, oraz wodę z moczenia grzybów, pozostawiając osad na dnie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa ok. 1-1,5h. 
7. Pod koniec gotowania dodać sparzone ze skórki, pokrojone pomidory. Gotować jeszcze kilka minut.  
8. Doprawić solą do smaku. 
9. Dodać powoli przesiewane bezpośrednio do sosu mąki, mieszając. Zagotować.

gulasz wieprzowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *