bułeczki ziołowe
bułki na drożdżach inne wypieki PIECZYWO

Bułeczki ziołowo-czosnkowe

bułeczki ziołowe
bułeczki ziołowe

Przepyszne, aromatyczne ziołowo-czosnkowe bułeczki drożdżowe. Bardzo miękkie i pyszne także następnego dnia. Można je mrozić, dlatego zawsze robię większą porcję i przechowuję do 3 tygodni w zamrażalce.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450-500
  • 40 g cukru
  • 80 g masła
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 
  • 220 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo: 100 g miękkiego masła, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka zielonej czubrycy, 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. Świeże drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżkę cukru (z przepisanego cukru; nie dodatkowo), oraz 100 ml letniego mleka (również z przepisanego mleka). Wymieszać do rozpuszczenia. Jeżeli korzystacie z suszonych drożdży, nie należy robić rozczynu. Dodać suche drożdże bezpośrednio do mąki wraz z pozostałymi składnikami i od razu przejść do wyrabiania ciasta. 
2. Mąkę przesiać do miski. W środku zrobić wgłębienie. Wlać rozpuszczone drożdże. Miskę przykryć i odstawić na 15 minut. 
3. Następnie dodać roztopione, letnie masło, jajko, sól, pozostały cukier oraz pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać przez 10 minut mikserem z hakami do ciast drożdżowych lub ręcznie. Ewentualnie podsypać minimalną ilością mąki. 
4. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i włożyć do ciepłego miejsca na godzinę. Przy chłodnym pomieszczeniu czas wyrastania może wydłużyć się do 1,5 -2 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
5. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, zieloną czubrycą oraz solą. Odstawić. 
6. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać, na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkować w prostokąt wielkości ok. 50 cm x 35 cm. Cały prostokąt posmarować przygotowanym wcześniej masłem. 
7. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku. Pokroić na 12 równych kawałów (kroję długi rulon na pół, następnie każdą połówkę na pół, a powstałe 4 kawałki kroję na 3 części; wtedy wychodzą równe ;))
8. Gotowe bułeczki układać na blaszce (ok. 32 cm x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Aby uzyskać złoty kolor, można posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
9. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *